Liberecká nemocnice musí vybudovat heliport, jinak přijde o traumacentrum

Liberec – Ministerstvo zdravotnictví chce, aby liberecká nemocnice vybudovala heliport přímo v areálu nemocnice. Jinak hrozí, že přijde o traumacentrum, které se stará o nejvážnější případy. Zatím létá vrtulník na letiště, které je na kraji Liberce, což je problém, protože to zdržuje transport raněných.

Liberecké letiště je od nemocnice vzdálené skoro šest kilometrů. Zranění jsou z něj transportováni do nemocnice sanitkou. Záchranáři přitom často bojují o každou vteřinu a při transportu pak dochází zbytečně k časové prodlevě deset až patnáct minut.

Ve hře je několik variant, kde přistávací plochu postavit. Nejvhodnější je podle lékařů střecha pavilonu, kde traumacentrum sídlí. Pacient by se tak dostal na operační sál přímo ze střechy výtahem. Nemocnice už o 50 milionů korun na výstavbu heliportu požádala kraj. Radní jsou si podle jednoho z nich, Pavla Nováka (ČSSD), vědomi vážnosti situace a heliport považují za prioritu.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Liberecká nemocnice slouží téměř půl milionu obyvatel kraje. Traumatologie se pak stará také o pacienty z Mladoboleslavska, Jičínska a Turnovska.