V Karlových Varech by se mohlo lyžovat

Karlovy Vary – Vedení Karlových Varů chce mít na okraji města lanovku a lyžařskou dráhu. Opoziční zastupitelé ale takový nápad kritizují. Podle nich jde o neúčelně vynaložené prostředky, protože Vary leží nízko a se sněhem mají problém. Investice je to přitom za stovky milionů korun. Lanovka by měla vést na Vítkovu horu z lokality Kouzelné městečko, kde začíná lázeňská čtvrť Karlových Varů. V současné době je zde záchytné parkoviště. Pro plánovanou modernizaci této části města a stavbu sjezdovky s lanovkou bylo třeba schválit změnu územního plánu.

Náklady na stavbu lanové dráhy se mohou vyšplhat až na 200 milionů korun, to je podle opozičních zastupitelů v současné době pro město příliš velký luxus. „Vůbec netuším, proč by se opět měla plánovat nějaká megalomanská investiční akce. Ať už je to lanovka, nebo sjezdovka v nadmořské výšce, kde v životě nikdy nebude sníh,“ namítl opoziční zastupitel města Petr Kulhánek (KOA). Náměstek primátora Tomáš Hybner (ČSSD) s ním nesouhlasí: „Všechno je samozřejmě možné řešit pryžovými koberci.“

Zastupitelé města schválili změnu územního plánu v místě známém jako Kouzelné městečko, tím podle náměstka jasně naznačili, že se stavbou lanové dráhy a sjezdovky souhlasí. Navíc podle něj karlovarští hoteliéři nápad vítají. „Město Karlovy Vary, které je lázeňské a nabízí výhradně lázeňské služby, by se otevřelo i jinému, sportovnímu, vyžití,“ dodal náměstek Hybner. S financováním by podle něj pomohla Evropská unie. Lanová dráha se sjezdovkou však mají procházet druhou a třetí ochrannou zónou lázeňských lesů, což jsou podle ochranářů nejcennější partie Slavkovského lesa. „Domnívám se, že stanovisko ochrany přírody bude negativní,“ prohlásil ředitel Správy CHKO Slavkovský les Jan Schlossar. O možnostech stavby chtějí zástupci města s ochranáři ještě jednat.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Pokud by vedení města lanovou dráhu do okolí lázeňského lesa prosadilo, stavební firmy by u Vítkovy hory začaly pracovat v roce 2014.