Technopark v Pardubicích je prázdný

Pardubice – Pardubický Technopark slavnostně zahájil provoz loni na podzim. Prostory moderního souboru objektů jsou vhodné k výzkumu, zkušebnictví, prototypové výrobě a realizaci technologií. Ve spolupráci s pardubickou univerzitou je možné zde využít nové poznatky a informace při zavádění moderních postupů. O tento „podnikatelský inkubátor“ není ale příliš velký zájem, areál za 450 milionů korun je zaplněn jen z dvaceti procent a projekt se nachází nad finanční propastí. Krajský úřad společně s pardubickou radnicí se však chtějí pokusit o jeho záchranu.

Když se Technopark zhruba před rokem otevřel, byla to velká sláva. Nyní je areál téměř opuštěný a řeší se, co s ním bude dál. Mladí a začínající podnikatelé o něj nejeví zájem. „Projekt byl zaměřený převážně na automobilový průmysl a ten je poměrně hluboce zasažený krizí. Zaměřit se na tento typ průmyslu bylo možná chybou,“ uvedl náměstek primátora města Michal Koláček (SPP). Hejtman Pardubického kraje Radko Martínek (ČSSD) doplnil: „Ekonomicky ten projekt nebyl příliš dobře připraven, ale technicky je podle mne na vynikající úrovni.“

I proto nabízí pomocnou ruku nejen Pardubický kraj, ale i radnice. Zvažují, že Technoparku půjčí 20 milionů korun, mají ale své podmínky. „Chceme mít možnost ovlivnit celý projekt i společnost, která projekt řešila,“ vysvětlil primátor Jaroslav Deml (ODS). Náměstek Koláček dodal: „Chceme se stát spolu s Pardubickým krajem vlastníky buď té komanditní společnosti, a nebo akciové společnosti, která Technopark řídí.“ Krajský úřad i radnice uznávají, že záchrana Technoparku s sebou nese značná finanční rizika. „Je to určitě rizikový projekt, je to však zařízení, které by v budoucnu mohlo být jakýmsi základem pro moderní technologie,“ podotkl Radko Martínek.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Krajský úřad i pardubická radnice nyní vyčkají na výsledky auditu. Teprve poté rozhodnou, zda půjčku Technoparku skutečně poskytnou.