Krajané přijeli do Prahy na folklorní festival

Praha – Krajané z mnoha zemí přijeli do Prahy na třetí ročník krajanského festivalu. Folklorní soubory zahraničních Čechů od 17. září soutěžily ve zpěvu a tanci. Celkem se v Praze představilo devatenáct souborů a 560 účatníků – asi dvakrát více než loni. Vrcholem festivalu byl krojovaný průvod po Hradčanském náměstí.

Krajané na letošní festival přijeli z Ukrajiny, Chorvatska, Bosny, Srbska, Rumunska, Slovenska, Moldavska, Bosny a Hercegoviny, Polska, Německa, Maďarska a Spojených států. Nejvzdálenější místo, odkud se krajané vypravili do Prahy, byl americký Endicott. Přiletěl odtamtud Tomáš Kotásek, který se sice v Česku nenarodil a v zemi je poprvé, ale přesto se neubránil dojetí.

U sochy Tomáše Garrigua Masaryka se průvod krajanů zastavil a sborově zazpíval nejoblíbenější píseň prvního českolsovenského prezidenta o oráči, jehož práci naruší technická porucha.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Mezi krajany stále žije lidová hudba i zvyky, které se v Česku spíše vytrácejí. Ani vlastenectví není mezi lidmi žijícími v zahraničí prázdný pojem. „Říkali jsme si, že kdyby všichni lidi milovali tak svoji vlast, hudbu, písně, tanec a všechno, co s tím souvisí, asi by nebylo hádek a sporů,“ podotkla organizátorka festivalu Věra Doušová.

O krajanský festival je mezi zahraničními Čechy stále větší zájem, letos se jich přihlásilo dvojnásobně víc než loni.