Lidé ze Žíšova si oddechli, toxická skládka zmizela

Žíšov – Patnáctileté trápení Žíšova na Táborsku s nelegální skládkou toxických odpadů konečně skončilo. Stát pomoci nedokázal a jednatel německé firmy, která skládku založila, zmizel. Areál nakonec koupila a na vlastní náklady vyčistila soukromá firma, stálo to miliony korun. Společnost hodlá na pozemku dál investovat, zatím ale své plány nezveřejnila. Obci se však ulevilo a s ní i státu a kraji. Zdejší skládka však nebyla v jižních Čechách zdaleka poslední, ty další na likvidaci stále čekají.

„V současné době je veškerý odpad zlikvidován a čekáme na rozbory půdy,“ potvrdil zástupce nového majitele Martin Šeda. Než areál koupila soukromá firma, šlo o typický příklad nelegální nebezpečné skládky. Pokuty však původní majitel neplatil. A víc úřady podle svých představitelů dělat nemohly. „Jediný jednatel firmy zmizel a nebyl dohledán ani Interpolem,“ uvedl Jiří Rypáček z České inspekce životního prostředí.

Odklizení protékajících sudů uklidnilo obce v širokém okolí. Jen namátkou lze ze zprávy České inspekce životního prostředí z roku 2001 uvést: „Polyetherpolyol ohrožuje v Žíšově zdroje vody. Isokyanátofenyl ohrožuje vodu i okolí.“ Podle starosty Dušana Hudlíka (nez.) má Žíšov o starost méně: „Pro obec je velká úleva, že ty odpady konečně zmizely.“ Likvidaci nebezpečného odpadu zaplatil investor, ulevilo se nejen obci, ale i státu a kraji.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Další skládka jedovatého odpadu v jižních Čechách, ke které se nikdo nehlásí, však zůstává ještě například ve Lhenicích.