Lidem z Doks hrozí, že budou přes zimu bez tepla

Doksy – Šesti stovkám lidí z Doks u České Lípy hrozí, že budou bez tepla a teplé vody. Firma Lenoxa, která by jim měla teplo dodávat, s nimi totiž neuzavřela smlouvy. A to přesto, že jí to už nařídil i Energetický regulační úřad. Spory s firmou, která účtuje jedny z nejvyšších cen v Česku, přitom mají i v ostatních regionech. Nespokojení odběratelé chtějí, aby Lenoxa přišla o licenci. Energetický regulační úřad o problémech ví, postupně je řeší. Lokalit, kde jsou s firmou problémy, je celá řada a někde už zakázal firmě podnikat.

Teplo zdražujeme ze 770 na 905 korun za gigajoule, oznámila firma Lenoxa svým odběratelům v Doksech začátkem roku. Lidé ale s tak vysokými cenami nesouhlasili a chtěli nové smlouvy. Lenoxa přestala komunikovat a nyní hrozí, že přes zimu budou lidé bez tepla. „Mám obavy, že by to mohlo špatně dopadnout. Přestože věřím, že by to bylo krátkodobé, to nebezpečí tady skutečně je,“ uvedl předseda Společenství vlastníků bytových jednotek na sídlišti Pražská v Doksech Jaroslav Pejřimovský. Paní Růžena Buriancová doplnila: „Bojíme se tady asi všichni, situace je dost vyhrocená, protože od začátku roku nemáme podepsané smlouvy.“

Na stranu odběratelů se postavil Energetický regulační úřad, který Lenoxe nařídil, aby cenu snížila a uzavřela nové smlouvy. Firma však nereaguje, telefonáty a e-maily zůstávají bez odpovědi. Nejde přitom o první odběratele, kteří mají s Lenoxou problém. Českolipské bytové družstvo už na ředitele firmy Jana Podolského podalo trestní oznámení za vydírání. „Bez upozornění a bez důvodu v našich domech odpojili teplou vodu a nechtěli se dohodnout. Máme obrovské problémy s cenou, ale i s kompetencí, kvalitou a odborností,“ prohlásil ředitel OSBD Česká Lípa Jiří Kladníček.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Nespokojení odběratelé chtějí, aby Lenoxa přišla o licenci. Energetický regulační úřad o problémech ví a postupně je řeší. „Problémových lokalit, kde probíhají cenové kontroly společnosti Lenoxa, je celá řada,“ potvrdil místopředseda Energetického regulačního úřadu Blahoslav Němeček.

Problémy s Lenoxou hlásí lidé z různých koutů Česka, například v Rovné na Sokolovsku už ale Energetický regulační úřad zakázal firmě podnikat.

Lenoxa odstřihla Rovnou od tepla a teplé vody.
Zdroj: ČT24