V Motole jsou kvůli havárii bez vody až 3 tisíce lidí a část nemocnice

Praha - V Praze Motole je od dnešního rána kvůli havárii vodovodního řadu bez vody až 3 tisíce obyvatel. Podle Ondřeje Pokorného ze společnosti Pražské vodovody a kanalizace je bez dodávek vody i část staré nemocnice Motol, její provoz to ale neomezí. Dodávky vody by měly být obnoveny zřejmě až ve středu. Náhradní zásobování vodou je zajištěno pomocí cisteren, vypomáhají i hasiči. Za poslední měsíc jde už o třetí havárii vody v této části Prahy.

V Plzeňské ulici prasklo potrubí z roku 1984 o průměru 20 centimetrů, bez vody je sídliště Homolka i část motolské nemocnice. Náhradní dodávku zajišťují cisterny, pomáhají i hasiči hlavního města. „Pravděpodobnou příčinou může být nejspíš dynamické namáhání, Plzeňská je dost vytížená,“ prohlásil manažer Centrálního dispečinku Pražské vodovody a kanalizace Veolia Jan Záveský. Mluvčí Fakultní nemocnice v Motole Eva Jurinová doplnila: „Havárie vody postihla pouze část administrativně-technického zázemí a provoz nemocnice ani péči o pacienty v žádném případě neohrozila.“

S velkými problémy se ale musela potýkat například Mateřská škola v Úvalu, na cisternu tu čekali téměř 4 hodiny. „Byl to velký problém, protože 40 dětí se nemělo kde umýt. Problém byl také s WC a paní kuchařka nemohla založit na oběd,“ uvedla zástupkyně ředitelky MŠ Milada Fišerová.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Havárie potrubí v hlavním městě jsou přitom stále častější. Právě na sídlišti Homolka prasklo vodovodní potrubí naposledy před dvěma týdny, bez vody se tehdy ocitlo asi tisíc lidí. Problémy jsou ale i v dalších částech Prahy, zhruba 15 procent potrubí je už za hranicí životnosti. „Nelze říct, že staré potrubí praská víc než novější. Kolem roku 1980 se na potrubí dával špatný materiál, špatná litina, to nám dělá větší problémy,“ dodal Jan Záveský.

Jen za loňský rok musely Pražské vodovody a kanalizace řešit téměř dva a půl tisíce havárií vodovodních řadů a přípojek.