Projekt Evropské lázeňství nadšení nevzbudil

Karlovy Vary – Projekt Evropské lázeňství přinesl Karlovým Varům spíš ostudu než propagaci, říkají tamní opoziční zastupitelé o akci, která dnes vyvrcholila mezinárodní konferencí. Vedení města a představitelé projektu tvrdí opak a to i přesto, že Evropská komise odmítá Varům proplatit šest milionů korun kvůli chybám v projektu. Thermae Europae je tříletý projekt spolupráce, jehož cílem je zhodnotit a chránit lázeňské dědictví a prosadit kulturní význam lázeňských měst v Evropě.

Projekt byl od začátku špatně připravený, Provázely ho příliš drahé zakázky a další nejasnosti, tvrdí opoziční zastupitel Jiří Kotek (Alternativa), který projekt přezdívá penězovodem z evropských fondů: „Je to ostuda evropského formátu, protože to jsou daně z evropských prostředků a ta ostuda dosahuje až sem.“

I přes chyby v projektu a námitky opozičních radních město projekt dokončilo. V době, kdy bylo jasné, že Evropská unie neproplatí Karlovým Varům vložené peníze, manažeři projektu zorganizovali závěrečnou konferenci. „Kdybychom projekt zastavili před rokem a půl, tak jak opoziční zastupitelé chtěli a já jsem pro to také hlasovala, nemuselo k tomuhle dojít,“ prohlásila bývalá manažerka projektu Evropské lázeňství Monika Makkiehová.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Zastavení projektu by podle nové manažerky Libuše Hánové poškodilo město v další spolupráci se zástupci EU. Projekt podle ní byl úspěšný. „Spojili jsme se s více než dvěma stovkami lázeňských měst v Evropě a se spoustou asociací. Karlovy Vary se tak staly známými.“

Manažerka Hánová říká, že projekt převzala v polovině a žádné chyby neudělala. Uvádí, že její práci předem schválila Evropská komise. Ta však odmítla proplatit městu více 6 milionů korun kvůli chybám v začátku projektu. Na otázku zda projekt splnil očekávaní, ale odpovídají rozpačitě i někteří radní. „Myslím, že kdyby se podařilo získat ty peníze zpět, tak ano. Pokud ne, a město bude zřejmě doplácet, pak to podle mne nepřineslo to, co jsme očekávali,“ připustila náměstkyně primátora města Dagmar Laubová (ODS).

Závěrečnou hodnotící zprávu Evropské komise dostane vedení města zřejmě začátkem příštího

Karlovarský magistrát
Zdroj: ČT24