Pardubice rozjíždějí velký bytový projekt

Pardubice - Z bývalého vojenského areálu Hůrka v Pardubicích se stane lokalita plná bytů a domů. Společnost, která už vypracovala projekt na jejich výstavbu, ale čelí kritice. Zabydlení celého území totiž bude trvat dlouhých sedmnáct let. Radnice však projekt podporuje a hodlá s developerem v nejbližší době uzavřít smlouvu o prodeji areálu.

Tam, kde nyní rostou keře a kupí se odpadky, budou bydlet lidé, a to na prestižní adrese. Pardubická radnice se totiž po dlouhých letech čekání chystá na prodej kasáren Hůrka. „My ten objekt nedáváme developerovi zadarmo. Navrhovaná cena za celý areál je sedmdesát pět milionů korun,“ připomíná náměstek pardubického primátora Jan Kislinger.

Společnost Eube se netají velkými plány, do bývalého vojenského areálu chce investovat dvě miliardy korun. „Bude tam vybudováno cca 60 000 m2 bytů,“ říká člen představenstva společnosti EUBE Allan Jírek.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Sedmnáct let by však měla trvat realizace projektu. Podle kritiků je to příliš dlouhá doba. „Já mám obavy, aby takto dlouhodobý záměr se vůbec naplnil. Aby se celé to území nemohlo stát předmětem dalších prodejů a spekulací,“ naznačuje architekt Milan Košař. „Osobně se divím, že investor chce do tohoto projektu vložit takové velké peníze, protože byty se teď neprodávají,“ přidává své pochybnosti opoziční zastupitel Jindřich Tauber.

Pardubická radnice si přesto od projektu hodně slibuje a s investorem se chystá podepsat smlouvu. Ten totiž tvrdí, že krach projektu nehrozí. Stavět se bude v sedmi etapách. „My na trh v Pardubicích můžeme dávat ročně maximálně kolem padesáti bytů. Z toho zákonitě vyplývá ta doba, kterou jsme městu navrhli,“ vysvětluje Allan Jírek.

Pardubická radnice uznává, že celý projekt je do jisté míry riskantní. Ovšem čekat, třeba i léta, na jiné investory už nechce.