České Kopisty na Litoměřicku odmítají protipovodňové zábrany

Litoměřice – Obyvatelé Českých Kopist na Litoměřicku odmítají výstavbu protipovodňových zábran na řece Labi. Podle plánů hydroprojektantů a Městského úřadu v Terezíně, pod který Kopisty spadají, by totiž valy a železobetonová zeď stály v těsné blízkosti některých obydlí. Vodohospodáři přišli i s alternativním plánem, ani ten občanům nevyhovoval. Jejich vlastní představa o stavbě a podobě protipovodňových hrází je však podle odborníků neefektivní, a obec proto nadále zůstává bez ochrany před velkou vodou.

„Zábrany by měly odpovídat také určité estetice, ne abychom si tady připadali jako v Malé pevnosti,“ vyjádřil názor Kopistských Ivan Kostka. Odborníci proto přišli s kompromisem, železobetonovou zeď u Labe a další valy okolo obce chtěli postavit dál od obydlí. Nová studie proveditelnosti, kterou si Terezín nechal vypracovat, vyšla zhruba na sto tisíc korun, celý projekt by potom stál sto milionů.

Obyvatelé nakonec přišli s vlastním návrhem: ochranu před záplavami chtěli upravit a hlavně rozšířit. Podle vedoucího odboru rozvoje, výstavby a správy majetku města Roberta Czetmayera ale není jejich verze proveditelná. Projektanti ji označili za neefiktivní a finančně nákladnou. „Další protiargument byl ten, že se ohrazuje velká plocha, což by mohlo mít vliv na vzdutí hladiny vod proti proudu,“ dodal hlavní projektant Jaroslav Kabele.

Reportáž Ladislava Jakuba (zdroj: ČT24)
Povodně na Labi
Zdroj: ČT24