Mariánské Lázně chtějí pod Plzeňský kraj

Karlovy Vary - Mariánské Lázně se chtějí odtrhnout od Karlovarského kraje a požádat o připojení ke kraji Plzeňskému. Tamní radní si myslí, že jsou šizeni při přidělování dotací. A totéž radí i čtrnácti okolním obcím, které spadají pod jejich správu. Jde o území s pětadvaceti tisíci obyvateli. Karlovarský hejtman varuje - podle něj by na takové změně prodělali Mariánskolázeňští i kraj. Plzeňská hejtmanka se naopak nechala slyšet, že by se jí světové lázně v jejím kraji líbily.

Karlovarský kraj je s 305 tisíci obyvateli skoro nejmenší v Česku. Odtržení Mariánskolázeňska by bylo citelné. To přiznává i hejtman Josef Novotný. Říká, že na dotacích dostal mariánskolázeňský mikroregion v posledních letech stovky milionů korun. V nejbližší době tam poputuje půl miliardy. „Já si nemyslím, že by Mariánské Lázně něco dalšího získaly připojením k Plzeňskému kraji, protože tam těch finančních prostředků je méně než u nás,“ říká karlovarský hejtman Josef Novotný. 

Z Mariánských Lázní do Karlových Varů nejezdí ani autobusy, zato do Plzně ano. Navíc v poslední době mariánskolázeňské radnici nevyšly dotace na rekonstrukci parků, lanovky anebo fotbalového a atletického stadionu. „Došlo k tomu, že Mariánské Lázně neuspěly se žádným větším projektem, o který žádaly,“ tvrdí místostarosta Mariánských Lázní Oldřich Tobrman.   

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Mariánskolázeňská radnice chce sezvat starosty okolních obcí a přesvědčit je o odtržení. „Takto jsme na konci Karlovarského kraje. Kdybychom patřili pod Plzeň, tak jsme zase na konci, ale z druhé strany,“ komentuje nepřímo úsilí Mariánských Lázní o odtržení starostka obce Tři Sekery Dagmar Strnadová. „Mé stanovisko je, že bychom to měli o pětatřicet kilometrů dál na kraj, než to máme dnes,“ uvádí starosta Mnichova Jiří Křenčil.  

V případě, že se starostové patnácti obcí mikroregionu rozhodnou pro odtržení, musí si to nechat ještě potvrdit místním referendem. S konečnou platností bude rozhodovat až Poslanecká sněmovna PČR.