Policisté na Šumpersku odhalili podvodníky s elektrospotřebiči

Šumperk - Šumperští policisté odhalili po půlročním šetření organizovanou skupinu podvodníků. Během loňského roku měli pachatelé postupně vylákat od osmi lidí přes půl milionu korun, vždy výměnou za příslib levnější elektroniky. Zatím jim hrozí tři roky vězení, kriminalisté ale předpokládají, že poškozených bude víc. V takovém případě mohou jít podvodníci do vězení až na šest let.

Podvodníci před šumperskými prodejnami elektroniky tipovali důvěřivé osoby a těm pak nabízeli spotřebiče za podstatně výhodnější ceny než v obchodech. Elektrospotřebiče ale údajně nakonec pachatelé nepředali. Naopak postupně lákali z poškozených další částky. Jednu oběť dokonce měli připravit o víc než sedmdesát tisíc korun.

„V některých případech se stalo, že takto tahali poškozené za nos týden,“ řekl ČT kriminalista Jiří Polách. Dodal, že vidina zisku elektroniky byla pro oběti podvodníků tak silná, že byly ochotné investovat dále náklady do těchto osob. „Máme informace a signály, že okruh poškozených je daleko širší a spousta se jich stydí přijít na policii s oznámením, že byli podvedeni,“ doplnil vedoucí šumperských policistů Milan Pospíšek.

Reportáž Zuzany Glacové (zdroj: ČT24)