Chebská škola vydávala falešná potvrzení o studiu

Cheb - Integrovaná střední škola z Chebu čelí podezření, že za sto eur vydávala studentům falešná potvrzení o studiu. Uvedl to deník Právo. Podezření se objevilo, když byl obviněn učitel jedné plzeňské autoškoly a jeho dva komplicové. Ti pomáhali lidem z Německa dostat se v Česku k novému řidičskému průkazu. A protože je k tomu třeba potvrzení o přechodném pobytu, bylo zas nutné dát cizinecké policii nějaké odůvodnění. A k tomu je nejlepší právě potvrzení o studiu.

Podle obžaloby vydala chebská škola sedmdesát potvrzení. Její ředitel Jan Kott odmítá, že by se jednalo o potvrzení falešná. „Někteří do těch kurzů nenastoupili, protože jim šlo pravděpodobně jen o ten papír,“ domnívá se ředitel Integrované střední školy Jan Kott. „Je normální, že když ten klient nastoupí, tak má z důvodů sociálních dávek nárok na toto potvrzení. Peníze, které jsme od nich vybrali, byly řádně zaúčtované a šly do doplňkové činnosti školy,“ vysvětluje učitelka a manažerka školy Noemi Roubcová.

Škola si výukou cizinců vylepšuje rozpočet. Školné nebo poplatky za kurzy pro cizince jsou i vyšší než sto eur. „Na základě oznámení státního zastupitelství posíláme v příštím týdnu do Integrované střední školy v Chebu kontrolu. Ta bude prošetřovat míru zneužití školy v této kauze,“ informuje mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje Andrea Bocková.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Proč došel státní zástupce Zdeněk Slepička k závěru, že potvrzení byla vystavena vědomě jako falešná, se České televizi nepodařilo zjistit, protože nebyl k dispozici. Podle policejních zdrojů cizinci do vyšetřovacích protokolů uvedli, že o tom, že jsou žáky chebské školy, ani nevěděli. Všechno kolem řidičáků měl zařizovat učitel autoškoly. Prý za to bral tři sta eur. Právo uvedlo, že se znal s ředitelem Kottem. „Já jsem se skutečně znal s tím panem Benešem, ale pouze zprostředkovaně. Znal jsem se spíš s jeho otcem,“ vysvětluje ředitel Kott.

Obviněný učitel plzeňské autoškoly i majitel se k případu odmítli vyjádřit.