Mateřské školy na Vysočině nesplňují přísné hygienické normy

Pelhřimov – Mateřské školy v Česku bojují s přísnými hygienickými normami ministerstva zdravotnictví. Zřizovatelé požadují jejich přehodnocení, třeba ve školkách na Vysočině museli hygienici udělit desítky výjimek pro předškolní instituce, které nesplňují vyhlášku týkající se kapacity a sociálního zařízení. Pokud ministerstvo zdravotnictví vyhlášku nezmění, zřizující města a obce zaplatí v příštím roce desetitisícové pokuty a děti budou muset zůstat doma.

Obecní mateřská škola v Rynárci s kapacitou třiceti dětí odmítá další zájemce. Podle norem ministerstva zdravotnictví je třída malá, sociální zázemí nestačí, chybí i vývařovna a zahrada v areálu školky. V mateřské školce v Pelhřimově sociální zařízení opravili, protože ale není v těsné blízkosti tříd a má málo toalet, normy stejně nesplňuje. „Hygiena má požadavky, aby na jednu toaletu bylo pět dětí,“ stěžuje si ředitelka pelhřimovské MŠ Pod Náspem Jana Dušková.

Většina mateřských škol se potýká s dalším problémem, což je prostor pro jedno dítě. Podle předpisu ministerstva by jich tu mělo být jen pětadvacet. Místostarosta Pelhřimova Tomáš Dufek považuje limit za vražedný. „Pro dvacet pět dětí provozovat mateřskou školku, je vysoce nerentabilní,“ odůvodňuje své stanovisko Dufek.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Hygienická správa zatím zůstává jen u kontrol. Přestože je v kraji Vysočina několik desítek mateřských škol, které nevyhovují vyhlášce ministerstva, žádnou pokutu neudělila. „Kontrolují se technické parametry provozu zařízení, stravovacích zařízení, prostorových možností,“ uvedl pro ČT Jiří Kos z Krajské hygienická stanice Vysočina. Většina předškolních zařízení má výjimku do příštího roku, pak hrozí zřizovatelům desetitisícové pokuty.