Jenišov rodinné domky stavět nemůže, čtyřpodlažní domy mají ale zelenou

Karlovy Vary – Starosta Jenišova Ivan Truksa se domnívá, že stavební úřad v Karlových Varech neměří všem stejně. Jenišov totiž nechce ve svém katastru projekt ruského investora čítající sedm domů a stavbu blokuje. Na to konto stavební úřad zablokoval stavbu asi patnácti rodinných domků. V obou případech se úřad ohání územním plánem.

Projekt Vladimíra Vasiljeva počítá s tím, že v Jenišově vyroste sedm domů s celkem 222 byty a třemi sty garážemi. Radnice se ale domnívá, že jde o zbytečně megalomanskou stavbu a že počet bytů překračuje územní plán, což nakonec potvrdil i odvolací stavební odbor na krajském úřadu v Karlových Varech. Stavět se tedy zatím nezačalo.

Územní plán naopak stavbu řádově desítky rodinných domků umožňuje. I tak má od karlovarského stavebního úřadu stopku – protože prý je stavba v rozporu s územním plánem a jednalo by se o překročení kapacity bytů v obci. „Buď je to nevědomost, nebo naschvál,“ domnívá se Truksa. Úřad ale od projektu ruského investora nechce ustoupit.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Jenišov se nachází blízko Karlových Varů. Za posledních pět let se z něj stalo satelitní městečko. Zdvojnásobil se počet obyvatel a vyrostly tu dva hypermarkety.