Na letišti v Hradci Králové vznikne Akademie záchranářů

Hradec Králové – Hradec Králové se stane městem záchranářů. Na bývalém vojenském letišti tam téměř za dvě miliardy korun vznikne Akademie Hasičského záchranného sboru, která bude cvičit a školit i policisty a starosty. Výstavba komplexu by mohla začít v roce 2011 a samotné výcvikové centrum, které dosud záchranářům v České republice chybí, by mělo fungovat od roku 2013. Česká republika je jednou z posledních zemí Evropské unie, kde právě taková základna chybí.

Stará kasárna na letišti v Hradci Králové - Věkoších jsou od 90. let opuštěná. Vojenský povel tu po léta nezazněl a to se má změnit. Kasárna se promění v odborné učebny a ubytovny pro 500 lidí, sousední polygon na cvičiště Akademie záchranářů velké asi 15 hektarů. „Bude zde kus silnice, která se kříží například se železnicí, kde budeme simulovat jednotlivé dopravní nehody. Budou tam i jakési ruiny - pro nácvik vyprošťování ze závalu nebo když třeba dojde k výbuchu plynu,“ uvedl generální ředitel HZS Miroslav Štěpán.

Stavba areálu za miliardu a devět set milionů korun, z nichž 85 procent zaplatí fondy Evropské unie, má začít v roce 2011. Na hradecké letiště se z Frýdku-Místku přesune i střední škola hasičů. „Ročně tím vzděláváním a výcvikem projde minimálně dva tisíce osob,“ prohlásila mluvčí HZS Vladimíra Kracíková.

Hradecká radnice už v loňském roce souhlasila s převodem 40 hektarů letiště a budov pro potřeby Akademie. Sama totiž pro bývalý vojenský areál, který získala od státu, jen obtížně hledá trvalé využití. „Jsme opravdu rádi, že se našlo smysluplné využití tohoto kasárenského prostoru. Jsou zde samozřejmě i pracovní příležitosti pro město,“ potvrdil primátor města Otakar Divíšek (ODS).

Výcvik a výuku má Akademie zahájit v roce 2013.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)