Kolínští bojují proti hluku z letiště

Kolín - Obyvatelé na Kolínsku protestují proti hluku z místního letiště. Situace je podle nich nejhorší o víkendech, kdy startují desítky letadel s parašutisty a krouží v těsné blízkosti domů. Jenže situace vypadá bezvýchodně, protože letci hlukové normy neporušují. Kolínští vidí jediné východisko ve změně zákonů. Sepsali proto petici, na které je kolem sedmi stovek podpisů.

Podle místních není při přeletech letadel několik minut slyšet vlastní slovo. „Sobotní nebo nedělní dopoledne začne tím, že ráno v osm hodin vás vzbudí letadlo a celý den vám krouží nad hlavou a skončí někdy v osm, devět hodin večer,“ tvrdí jeden ze členů občanského sdružení Kolínsko Robert Drda.

Vedení kolínského letiště s obyvateli vyjednává a tvrdí, že se snaží létání přímo nad domy omezit. Vedoucí letového provozu Jaroslav Novák tvrdí, že většina lidí hluk nevnímá a že když ho někdo slyšet chce, tak ho prostě slyší. Navíc mají letci v rukou silný argument – neporušují totiž žádné hlukové normy. Hladiny hluku se totiž rozpočítávají na průměrný provoz i za zbylé dny v týdnu, kdy se tolik nelétá. Hladiny hluku jsou tak nižší, než jak to odpovídá zvýšenému provozu o víkendu. „My chceme, aby se ta norma změnila, aby se nerozpočítával hluk nesmyslně na nějakých 180 dní, ale aby se postihoval ten hluk tehdy, kdy je produkován,“ dodává Drda.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)