Pražská Šance zatím nemá stálé sídlo

Praha – Projekt Šance, který v Praze pomáhá mladistvým zneužívaným k prostituci, sám svou další šanci nedostal. Před rokem se museli koordinátoři projektu vystěhovat ze sídla v Praze 5 v budově bývalé školky v Nepomucké ulici, kde jim radnice ukončila nájem. Radní říkají, že projekt svou šanci promarnil. Místo azylu pro sexuálně zneužívané děti tu chtějí vybudovat mateřské centrum. Sehnat nové prostory se koordinátorům projektu dosud nepodařilo.

Mluvčí MČ Praha 5 Radovan Myslík loňskou výpověď tehdy odůvodnil tím, že chyběla zpráva o činnosti a záměrem bylo navrátit objektu původní funkci. Koordinátor projektu Šance László Sümegh informoval, že vládu ani městské části pomocnou ruku nepodaly.

V hledání prostor nejen pro provoz terapeutických dílen pro děti ulice se iniciovala bývalá ministryně pro lidská prává Džamila Stehlíková. Potvrdila, že se obrátila na magistrát. László Sümegh upřesnil, že magistrát nabídl dvacet budov v záplavovém území, požádán byl o jednu, ale dodnes se nevyjádřil.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Ředitel bytového odboru pražského magistrátu Vladislav Dykast uvedl, že jednání ztroskotala na tom, že sdružení nemá peníze na opravu objektu. Centrum Šance tak zatím sídlí ve Vysočanech – v domu soukromého vlastníka, který ho rekonstruuje. Projekt má asi 80 stálých klientů, denně jich sem může docházet ale jen deset, více kapacity nouzového provozu nedovolují.

Centrum Šance pomáhá sexuálně zneužívaným lidem nejen z Prahy. Z budovy na Vysočanech se ale po dokončení rekonstrukce bude muset vystěhovat. Kam, to však zatím neví.