Na autobusové lince Liberec – Praha znovu vrcholí konkurenční boj

Liberec – Student Agency, která měla do jara na trase Liberec – Praha monopol, teď zlevňuje jízdné. Chce totiž, aby její autobusy pustil konkurenční Dopravní podnik města Liberce na odjezdová stanoviště v centru města. Ten to ale odmítá kvůli přeplněnému terminálu. Majitelé předplatných karet Student Agency se teď dostanou do Prahy za 50 korun. Konkurenční liberecký dopravní podnik přitom jezdí o 20 korun dráž.

Student Agency nepopírá, že jde o nátlak, aby konkurence pustila žluté autobusy na odjezdová stanoviště přímo v centru města. Ředitel Student Agency Radim Jančura informoval, že už několikrát bylo společnosti místo k odjezdům přislíbeno, ovšem pokaždé se termín protahoval do dalších měsíců. Podle svých slov nyní ztratil trpělivost.

Spoje Student Agency odjíždějí z autobusového nádraží, které je z ruky a ještě do kopce. Cestující na konkurenční lince přitom nasedají přímo na terminálu městské dopravy v centru Liberce. Ten patří právě dopravnímu podniku a konkurenci sem pustit nechce. Terminál je prý už tak přeplněný a navíc jsou 15metrové žluté autobusy Student Agency příliš dlouhé a kolem terminálu se nevytočí.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Ředitel Dopravního podniku města Liberec Jiří Veselka sdělil, že stanoviště je postaveno pro maximálně 12metrové autobusy. Podobný spor už společnost Student Agency zažila před čtyřmi lety. Tehdy nechtělo vpustit žluté autobusy na nádraží liberecké ČSAD, které ale nakonec spor prohrálo a muselo zaplatit dvoumilionovou pokutu.

Radim Jančura podotkl, že majitelem dopravního podniku je magistrát a ten by měl myslet na své občany. Předseda představenstva dopravního podniku Jiří Kittner (ODS) se prozatím ke kauze nevyjádřil. Student Agency věří, že cenovou válkou donutí konkurenci, aby se domluvili na společném odjezdovém stanovišti. O dalším soudním sporu zatím neuvažuje.