Liberec chystá prestižní olympijský festival mládeže

Liberec – Po světovém šampionátu v klasickém lyžování má Liberecko hostit v roce 2011 další významnou akci. Tentokrát jde o Zimní evropský olympijský festival mládeže. V mládežnickém sportu se jedná o stejně prestižní závody, jako je olympiáda. Akce je už ale teď pod tvrdou kritikou opozice – ta tvrdí, že závody budou stát krajskou kasu příliš mnoho peněz. A připomínají stamilionové dluhy, které zůstaly po lyžařském mistrovství světa.

Na začátku letošního roku slavnostně přebral štafetu v pořádání olympijského festivalu hejtman Libereckého kraje. Akce bude stát téměř 130 milionů korun a podle opozice jde o naprosto zbytečný výdaj, jak se vyjádřil opoziční krajský zastupitel Martin Půta (Starostové pro LK).

Vedení kraje a pořadatelé ale namítají, že akce přinese kraji prestiž a navíc je už dávno podepsaná smlouva. Ještě ale existuje šance, že se krajská podpora přeci jen sníží. Ředitel pořadatelské společnosti Martin Dittrich upřesnil, že kraj nyní žádá Evropskou unii o 2 miliony eur. Pokud EU žádosti vyhoví, bude krajská investice o to nižší.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Opozice si ale stojí za svým a připomíná letošní světový šampionát v lyžování. Z veřejných peněz na něj šly více než 2 miliardy korun. Akce přitom skončila v hlubokém propadu. Přímo v průběhu mistrovství zadotoval kraj 15 miliony kulturní program. Vyúčtování prý opozice doteď neviděla. Martin Půta podotkl, že existuje podezření, že celá řada doprovodných akcí se kvůli nezájmu vůbec nekonala.

Náměstek hejtmana Libereckého kraje Zdeněk Bursa (ČSSD) se však brání, že vyúčtování samozřejmě existuje a je prý naprosto v pořádku s podanou žádostí. Šampionát stále leží v žaludku i městské opozici, která žádá vyúčtování dotací už od června – také marně. Opoziční městský zastupitel Jiří Šolc (SOS) přiznává, že je to skutečně podivné.

Snad jediným plusem olympijského festivalu je fakt, že dočasně využije sportoviště, která se postavila právě pro lyžařské mistrovství světa (například běžecký areál ve Vesci). Na tom se shoduje krajská i městská opozice.