Kraslice bojují o svou tradici. Kraj chce zavřít školu hudebních nástrojářů

Kraslice (Karlovarsko) – V Kraslicích na Karlovarsku se rozhoduje o budoucnosti školy pro hudební nástrojáře. Karlovarský kraj chce zdejší pobočku sokolovské Střední školy živnostenské zrušit. Argumentuje tím, že škola má nedostatek žáků a jejich další pracovní vyhlídky jsou kvůli hospodářské recesi na trhu mlhavé, neboť hudební zboží nemá přílišný odbyt. Obyvatelé Kraslic ale chtějí školu zachovat, v petici se odvolávají především na její letitou tradici.

Do třetího a čtvrtého ročníku školy chodí v současné době dohromady šestadvacet učňů. První a druhý ročník se nepodařilo v posledních dvou letech vůbec otevřít. O pracovníky v oboru výroby hudebních nástrojů navíc není přílišný zájem. Například kraslický výrobce žesťových a dřevěných hudebních nástrojů Denak Amati má kvůli krizi personální stop-stav.

Petici za zachování oboru podepsalo již šest stovek lidí. Podle Otakara Miky ze spolku přátel města je jen otázkou času, kdy nezájem trhu o výrobce hudebních nástrojů pomine. Kraslice proto navrhují na přechodné období do školy přesunout i jiné obory. „Výroba a uměleckořemeslná stavba hudebních nástrojů jsou unikátní obory, je ale potřeba jej spojit s dalším oborem, který bude atraktivní pro místní mládež,“ navrhuje místostarosta Kraslic Lubomír Zach. Kraj ale takové návrhy odmítá.

Pokud Krasličtí nenajdou s hejtmanstvím schůdné řešení, měla by škola, ze které svého času vycházelo až sto dvacet hudebních nástrojářů ročně, skončit příští rok. Uzavře se tak tradice, s níž jsou Kraslice spojené od 19. století. Odborná škola výroby hudebních nástrojů zde byla otevřena v roce 1865.

Žesťové dechové nástroje
Zdroj: ČT24