Podnikatel chce silnici, jinak přestěhuje firmu

Plzeň – Obyvatelé Křimic na Plzeňsku protestují proti znovuotevření silnice kolem jejich domů. Do sporu musel zasáhnout i krajský soud, který argumenty místních lidí uznal a propojovací komunikaci kvůli nedostatkům v přípravné dokumentaci nepovolil. Lidé se totiž obávají znehodnocení svých nemovitostí. Argumentují hlukem, exhalacemi a nadměrným růstem dopravy. Navíc komunikaci podle nich využije především místní firma pro zásobování, nikoli obyvatelé Křimic.

Lidé žijící v sousedství této firmy protestují proti záměru zastupitelů znovu po několika letech zprovoznit silnici, kterou obec už v minulosti jednou zrušila. Lidé nechtějí trpět kamiony, které by jezdily do nového rozšířeného areálu zdejší firmy obchodující s keramikou. Ve sporu dal soud za pravdu odpůrcům. Podle vyjádření jednoho z místních občanů prý byli starostou i majitelem firmy považováni pouze za chataře. „Ale tady je obytná zóna, proto musel zakročit soud,“ dodává. Podle podnikatele Jiřího Soukupa je ale skutečnost trochu jiná. „Lokalita byla územním plánem odsouhlasena jako smíšené obchodní území. Až poté došlo k převedení na obytnou zónu. My jsme tady byli první a oni druzí. Oni museli počítat s tím, do jaké lokality jdou,“ argumentuje Jiří Soukup.   

Firma v sousedství vlastní pozemky pro svoje další haly a silnici potřebuje. Lidem se nelíbí, že by ji zaplatila obecní pokladna a sloužila by podnikateli. Ostatní bude podle odpůrců obtěžovat nadměrným hlukem, otřesy i zhoršeným životním prostředím. „Na té komunikaci je závislých šest set zaměstnanců. Pokud nám ji nepovolí, tak musíme přestěhovat firmu a lidé ztratí práci,“ naznačuje možné vyústění situace podnikatel Soukup. 

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Podle zastupitelstva není možné vést silniční propojku jinudy. „Mám usnesení zastupitelstva, které mi ukládá, aby se propojení obou silnici uskutečnilo tak, jak bylo naplánováno,“ dodává starosta Křimic Petr Otásek. Podle starosty spor nyní uvíznul na mrtvém bodě. Ani jedna strana se totiž nechce vzdát a věří ve vlastní vítězství.