Dny evropského dědictví ve Varech otevřely Císařské lázně

Karlovy Vary - Desítky měst v České republice se letos opět zapojily do projektu Dny evropského kulturního dědictví. Lidé se tak po roce opět mohli dostat do jindy nepřístupných památek. V Karlových Varech byl největší zájem o Císařské lázně.

Dny evropského kulturního dědictví vznikly ve Francii v roce 1984 jako projekt na podporu ochrany kulturního dědictví. Česká republika se do projektu zapojila na začátku devadesátých let. V Karlových varech chápou tuto akci jako příležitost ukázat veřejnosti památky, které během roku nejsou přístupné, což potvrzuje i vedoucí archeolog krajského muzea Jiří Klsák. Vedoucí odboru lázeňství a kultury magistrátu Jiří Jeřábek ale dodává, že se město snaží památky každý rok vybírat znovu: „Není to tak, že by každý rok byly stejné, snažíme se, aby tam byly minimálně tří až čtyřleté pauzy mezi jednotlivými prezentacemi.”

Karlovy Vary letos ukazují například historii nejstarší silnice vedoucí z města do Prahy. Po mnoha letech také lidé nahlédli do Becherovy vily, o kterou se v poslední době přelo město s krajem. Největším lákadlem pak byly chátrající Císařské lázně: „Jsou takovým karlovarským symbolem toho období rozkvětu konce 19. století. Vzhledem k tomu, že je ta budova architektonicky velmi bohatá, je třeba si jí cenit a rozhodně přispět k její záchraně,” dodává Klsák. Město se unikátní památky nechce vzdát, na její obnovu ale nemá peníze. Lázně zatím využívá jen pro mimořádné kulturní akce nebo jejich interiéry pronajímá k natáčení filmařům. Podle Jeřábka je oprava běh na dlouhou trať a nutná kompletní rekonstrukce přijde na stovky milionů.

Příležitost prohlédnout si většinou nepřístupné památky budou mít lidé po celé republice opět za rok. Dny evropského kulturního dědictví se konají každý rok ve stejném termínu v polovině září.