Tomáš Baťa oslavil 92. narozeniny v Karpatech

Zlín - 92. narozeniny včera oslavil světoznámý obuvník Tomáš Baťa, a to zcela netradičně. Členové Rotary klubů ze Zlínského kraje ho pozvali na samotu uprostřed Bílých Karpat. Průmyslník tak vůbec poprvé navštívil česko-slovenské pohraničí, odkud ve 30. letech odcházely desítky obyvatel za prací právě do firmy Baťa ve Zlíně.

Průmyslníka zvyklého na velkorysá přijetí tentokrát čekalo jen velmi skromné prostředí - na dvoře tradiční chalupy staré více než jedno století. Tomáš Baťa dostal dárky typické pro moravsko-slovenské pohraničí - domácí chléb,vodu z osmi bělokarpatských pramenů a slivovici. Společně s místními si zazpíval a zatančil.

Pro Kopanice to byl výjimečný den. Tak jako před 70 lety, kdy mnozí obyvatelé odcházeli za prací k firmě Baťa, i v současnosti trápí pohraničí vysoká nezaměstnanost a s ní spojený úbytek obyvatel. Potvrzují to i slova Hany Kubišové, která se podílela na organizaci oslav: „Dělali jsme to rádi, protože chceme zviditelnit tady ten kraj, protože je chudobný a bohem zapomenutý.

S nejbližšími spolupracovníky oslaví Tomáš Baťa své narozeniny v neděli. V pondělí pak otevře v Uherském Hradišti nový univerzitní areál.