Nejdelší knír v Česku byl oholen

Praha - Jiří Patera z Prahy si za 14 let vypěstoval knír dlouhý 123 centimetrů a vytvořil tak český rekord. Teď si ale rekordman nechal oholit knír před novináři. Jeho netradičně dlouhá ozdoba skončí ve vitríně muzea rekordů v Pelhřimově.

Jiří Patera se rozhodl, že si nechá narůst knír, v roce 1992. V tu dobu zřejmě netušil, že za pár let půjde o nejdelší knír v zemi. „V době největší slávy měřil 123 centimetrů. Tento údaj je zaznamenán v rekordmanských tabulkách,“ sdělil Miroslav Marek, prezident agentury Dobrý den, která zajišťuje obhospodařování rekordů a kuriozit pro Českou republiku.

Pan Patera i jeho žena se jen těžko loučili s knírem, který musel dolů kvůli vážné nemoci a následné léčbě. ”Teď se cítím krásně, takový vánek, to je jako bych si sundal svetr z hlavy,” popsal pan Patera své pocity po odstranění knírů. ”jestli se najde někdo, kdo podstoupí to co Jiří, to nevíme, ale budeme rádi, když se nám někdo přihlásí,” uvedl šéf rekordmanské agentury Marek. Fotografie z holení kníru bude ještě po uzávěrce zařazena do letošního vydání české knihy rekordů.