Liberecký kraj prověří stav stromů podél silnic

Liberecko – Liberecký kraj se rozhodl, že nechá důkladně prověřit stav všech stromů podél silničních komunikací v regionu. Ty nemocné pak čeká nekompromisní kácení. Kraj tak chce zabránit dalším tragédiím, které se odehrály při letošních letních bouřkách. Například V Hrádku nad Nisou zahynula 23. července večer pod větvemi spadlého stromu starší žena. Ve Stvolínkách na Českolipsku spadl strom na patnáctiletého chlapce. Zraněním podlehl v nemocnici.

Přestože kraj nemá na výše zmíněných tragédiích vinu, protože mu stromy nepatřily, rozhodl se zkontrolovat podél silnic všechny stromy. Radní Libereckého kraje pro dopravu Martin Sepp (ČSSD) prozradil, že kontrola se plánuje již od února a inspirací k akci je podobný systém v Německu.

Kontrola se uskuteční ve dvou etapách. Po průzkumu stromů dojde na jejich ošetření. Podél dvou tisíc kilometrů krajských silnic jich rostou tisíce – silničáři zatím vytipovali jednu alej v každém okrese. Technicko-správní náměstek z Krajské správy silnic Libereckého kraje Jan Douděra popsal, že výběr závisel především na počtu a druhu stromů.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Vedoucí Společnosti pro Jizerské hory Martin Jaroušek se nechal slyšet, že údržba alejí je zkrátka nezbytná. Podle osloveného odborníka jsou v nejhorším stavu stromy podél silnic třetí třídy. Kácení tu bude nezbytné. Rušení alejí se ale lidé bát nemusí, jak podotkl Martin Sepp.

Kolik bude kontrola stromů stát, kraj zatím neví. Chce ji ale zaplatit z vlastního rozpočtu a na ošetření stromů získat peníze z Evropské unie.