Pardubičtí zastupitelé dostali pozvánku na výlet do USA

Pardubice – Šestnáct pardubických zastupitelů dostalo od hokejového klubu Eaton Pardubice pozvánku na výlet do Ameriky. To už tu jednou bylo – před rokem vyrazilo s klubem na podobný zájezd deset zastupitelů. Potom však byli terčem velké kritiky a řady podezření. Nikdo zatím účast nepotvrdil, někteří zastupitelé však už v minulosti řekli, že by další pozvání na výlet do USA přijali.

Zastupitelé Pardubic odsouhlasili snížení základního jmění hokejového klubu Eaton Pardubice, čímž mu odpustili dluh ve výši 35 milionů korun. Navíc schválili i třímilionovou podporu na energii a nájemné v ČEZ areně. Hokejový klub nedávno nabídl zastupitelům druhý zájezd plánovaný na začátek listopadu.

Opoziční zastupitel Stanislav Filip (KSČM) hovoří o pokusu určitého druhu korupce. Proti je i opoziční zastupitel František Brendl (Pardubáci). Část regionálních politiků dokonce tvrdí, že by si jejich kolegové měli opět přečíst etický kodex zastupitele města, aby si uvědomili, čí zájmy mají na radnici prosazovat.

Reportáž a vstup Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Někteří zastupitelé uznávají, že etický kodex neznají. I přesto by pozvání nepřijali. Cítili by se totiž hokejovému klubu zavázáni. „Není to až tak o tom přečíst si kodex, ale jde o jisté etické a morální vlastnosti, které by zastupitel měl mít v sobě,“ uvedl zastupitel Pardubic Vítězslav Štěpánek (ODS).

O vztah některých pardubických politiků s vedením hokejového klubu se zajímala policie. Ovšem to, že by zastupitelé porušili zákon, neprokázala. Primátor města Jaroslav Deml (ODS) se k záležitosti odmítl vyjádřit. Od zájezdu pro pardubické politiky se údajně distancoval i generální sponzor klubu, společnost Eaton.