Slovanské pohřebiště brzdí stavbu domu

Znojmo - Už dva roky si manželé Šobovi v Hradišti u Znojma zvykají na život doslova mezi hroby. Na jejich pozemku totiž archeologové objevili zbytky slovanského pohřebiště. Šobovi musí být trpěliví ještě několik let, než jejich pozemek archeologové navždy opustí. Do té doby musí akceptovat fakt, že žijí na dávném hřbitově. Radovan Šoba v této souvislosti přiznává, že očekávali, že by se mohlo na pozemku něco objevit. Zároveň si však přáli, aby se nic nenašlo a práce na nemovitosti tak mohly pokračovat.

Na první hroby narazili archeologové při takzvaném záchranném výzkumu předtím, než se Šobovi pustili do stavby domu. „Já jsem byl přímo v hloubce budoucích základů, tedy asi ve sto třiceti centimetrech, a vůbec nic jsem tam neviděl. Druhý den přišel pan docent a objevil nejdříve jednu kostru a poté další,“ popisuje situaci Radovan Šoba.  

Právě v základech domku se zrodil nález rozsáhlého slovanského pohřebiště, po kterém archeologové v Hradišti pátrali už téměř čtvrt století. „Nechci to zakřiknout, ale předpokládám, že tato lokalita bude patřit k největším a nejzajímavějším pohřebištím Velké Moravy,“ odhaduje archeolog Bohuslav Klíma. 

Reportáž Markéty Bočkové (zdroj: ČT24)

Šobovi tak měli na zahradě vždy celé léto výzkumníky, kteří postupně odkrývali další a další hroby. „Letošní výzkum přinesl objev přibližně devadesáti hrobů, téměř ze všech jsme odebírali vzorky na analýzy DNA,“ říká Bohuslav Klíma. „Pevně věřím, že jsou to předkové. Doufám, že pokud se provede nějaká analýza DNA, že se tady najdeme,“ uzavírá Radovan Šoba. 

Podobně optimisticky přistupuje Radovan Šoba i k samotné skutečnosti, že vlastně žije s rodinou na starodávném hřbitově. Daleko více než to ho teď zajímá pětiměsíční syn. Archeologové všechny kostry z hrobů vyzvednou a na prozkoumaných částech pozemku už Šobovi mohou postupně začít budovat opravdovou zahradu.