Jediný středočeský hospic je v krizi, kraj ho chce převzít

Praha - Provoz jediného středočeského hospice v Čerčanech na Benešovsku, který má v současnosti finanční potíže, by v případě souhlasu vedení hospicu mohl převzít kraj. Uvedl to hejtman David Rath (ČSSD). Zástupci občanského sdružení Tři, jež zařízení provozuje, s tím ale nesouhlasí. Krajské nemocnice podle nich nejsou na podobný typ péče připraveny. Jenže na dům pro důstojné dožití se těžko shánějí peníze. Hospic Dobrého pastýře dluží 13 milionů korun stavební firmě a peníze potřebuje i na provoz.

Hospic měl podle České televize (ČT) od bývalého vedení kraje přislíbenu finanční podporu, která s nástupem nového hejtmana skončila. Podle ředitelky Terezy Dvořákové nyní zařízení hrozí exekuce. Bývalé vedení kraje podle Dvořákové přislíbilo, že tento závazek splatí a v prvních dvou letech bude hradit i provozní náklady.

„Možná, že tam byly nějaké neveřejné neznámé vazby nebo propletence a sliby…, my nemůžeme žádné zařízení jen tak upřednostňovat,“ uvedl hejtman David Rath. Bývalý krajský náměstek pro zdravotnictví Josef Kantůrek (ODS) ale pro ČT řekl, že hospici minulé vedení kraje pomáhalo velmi výrazně už kvůli tomu, že ho měli v krajské zdravotnické koncepci. Podotkl, že přebytek hospodaření za loňský rok byl přes 800 milionů korun a počítalo se s tím, že se na tyto priority peníze použijí.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Pokud by se hospic dostal do vážných problémů, je podle Ratha kraj připraven převzít odpovědnost za pacienty. Pokud by měl hospic tak hluboké provozní problémy, mohou se podle Ratha o pacienty postarat krajská zdravotnická zařízení. Dvořáková ale ČT řekla, že jí kraj nabídl převod zařízení pod benešovskou nemocnici, což považuje za absurdní, protože způsob péče a výběr zaměstnanců je v tomto odvětví specifický. „Naše stanovy to nedovolují, státní peníze měly jasně daný cíl čerpání… a kdyby se to převedlo na LDN (léčebnu dlouhodobě nemocných), tak pošlapávám závazek vytvořit komplexní paliativní péči pro Středočeský kraj,“ uvedla ředitelka hospicu.

Klient hospicu
Zdroj: ČT24