V Olomouci chátrá mauzoleum, původní vlastník nemá zájem

Olomouc - Olomoucké Mauzoleum jugoslávských vojáků, kteří padli v první světové válce, už desítky let chátrá. Město ho kdysi darovalo bývalé Jugoslávii a po jejím rozpadu není jasné, kdo má o památku pečovat. Nástupnické státy po bývalé Jugoslávii o mauzoleum nejeví zájem a na aktivity české strany nereagují. Ta odmítá do památky investovat peníze, protože jí objekt nepatří. Situace je momentálně neřešitelná a památka tak stále chátrá.

Hrobka dvanácti set padlých vojáků je dnes plná odpadků a zbytky omítek kryjí grafiti. Magistrát města Olomouce by údajně opravou pomníku porušil zákon. Mauzoleum totiž ihned po vysvěcení ve dvacátých letech daroval tehdejší Jugoslávii, nyní zastoupené šesti zeměmi. „Problém je v tom, že my se sice můžeme obrátit na město, aby s tím něco dělalo, což jsme také několikrát udělali, ale město se ohrazuje tím, že to není jeho majetek,“ popisuje momentálně uzavřený kruh Jan Kubeš z Národního památkového ústavu v Olomouci. „Město Olomouc jednalo již v minulosti s Jugoslávií, poté i s následnickými zeměmi, bohužel do dnešního dne bez výsledku,“ říká náměstkyně olomouckého primátora Hana Kaštilová Tesařová. „V tomto případě nemůže ministerstvo kultury nijak zasáhnout, protože ten, kdo může přikázat opravit památku, je pouze obec,“ tlumočí stanovisko ministerstva kultury jeho mluvčí Jan Cieslar.   

Aby mohlo město Olomouc památník opravit, muselo by se všech šest nástupnických zemí dohodnout na bezplatném darování mauzolea právě do rukou města. „V září mělo údajně proběhnout jednání nástupnických zemí a otázka mauzolea měla být otevřená, ale my nemáme výsledky, zda se vůbec jednání uskutečnilo,“ přiznává Hana Kaštilová Tesařová. 

Reportáž Zuzany Glacové (zdroj: ČT24)

To ostatně potvrzuje i pracovník velvyslanectví Slovinské republiky. Slíbil však, že celou věc znovu prošetří. Podle Jana Kubeše je ale hlavní problém v tom, že i když se památka opraví, bude to naprosto nevýdělečný objekt. A proto se k němu nikdo nechce znát. 

Národní památkový ústav si nechal vypracovat už v devadesátých letech projekt obnovy památníku, který ale zatím nemohl být realizován. Město přitom odhaduje náklady na rekonstrukci Mauzolea jugoslávských vojáků zhruba na patnáct milionů korun. A tato částka každým dnem roste.