Turistickou atrakci v Karlových Varech napadla dřevomorka

Karlovy Vary – Dřevomorka napadla historické stavby známé jako tržní krámky v lázeňském centru Karlových Varů. Kvůli dřevokazné houbě bude nutná celková rekonstrukce staveb za zhruba 50 milionů. Na to ale město nemá peníze, uvažuje proto o silném obchodním partnerovi nebo o dlouhodobém pronájmu. Navíc nejsou zcela vyřešené soudní spory po neúspěšné privatizaci. Pokud by soud skončil ještě letos, tak může rekonstrukce začít už příští rok.

Houba už napadla všechny důležité části historických budov, které denně navštíví stovky turistů. Na zadní straně krámků jsou poškozené krovy, jsou poničené podlahy a z dřevěných trámů vypadává prach.

Historické obchůdky navíc navazují na jednu z nejznámějších karlovarských kolonád, a ta je celá ze dřeva. Dřevomorka by tak zanedlouho mohla škodit i tam. „Samozřejmě ten výskyt není dobrou zprávou. Je to pro nás podnět, abychom se ještě více zabývali stavem kolonády, jestli se někde něco nestalo,“ domnívá se ředitel Správy přírodních zdrojů a kolonád Milan Trnka. 

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Magistrát navíc nemůže začít shánět peníze na opravu, dokud se nevyřeší soudní spory o vlastnictví historického majetku. Většinu případů už město vyhrálo, teď prý čeká na poslední verdikt v případě jednoho z krámků. Pokud by město vyhrálo, tak pak může připravit rekonstrukci těchto objektů, upřesňuje náměstek primátora Tomáš Hybner. 

Dřevěné obchůdky zdobí lázeňské centrum Karlových Varů už od roku 1883, kdy je řemeslníci postavili jako součást dřevěné kolonády. A podle historika Stanislava Burachoviče mají i po 115 letech stále historickou hodnotu.