O učební obory není velký zájem

Vysočina/Karlovarsko/Zlínsko – Přijímací zkoušky na střední školy se blíží a i letos platí, že uchazeč může podat tři přihlášky na různé studijní obory. Dlouhodobě malý zájem o učební obory chce Vysočina řešit nabídkou stipendií. O učební obory je malý zájem, protože většina rodičů upřednostňuje pro svoje děti vzdělání s maturitou, třeba i za cenu toho, že dítě střední školu sotva proleze. Podle učitelů i úřadu práce je to chyba, lidé vyučení řemeslu mají totiž větší šanci získat na trhu práce uplatnění. Naopak lidé s maturitou nebo i vysokoškoláci si potom dodělávají rekvalifikace.

Ze základních škol v kraji Vysočina vyjde letos 4 700 žáků, loni to bylo o 700 víc. A stejně jako v minulém roce je největší zájem o gymnázia a nejmenší o učební obory. „Klesá zájem o obory jako je krejčí, hodinář nebo pekař. Tam už jsme několik roků nenabrali,“ prohlásila radní pro oblast školství Kraje Vysočina Marie Kružíková. Ředitel SOŠ Třešť František Pospíchal doplnil: „Nejmenší zájem je tradičně o obor řezník–uzenář a doslova tragicky to vypadá u oboru krejčí. Už tři roky nemáme žádné zájemce do prvních ročníků.“

Kraj Vysočina nabízí nové obory. Cílem je přilákat studenty hlavně na řemesla, tak aby se udržela v regionu a s nimi i tradiční zaměstnavatelé. „Frekventantům těchto oborů nabízíme 700 korun měsíčně. Pokud budou mít dobré výsledky, čeká je na konci pololetí ještě bonus 1 000 korun,“ dodala radní Kružíková. Na své si v regionu přijdou sportovci fotbalisti, kluci i holky a také hokejisti. Vznikne totiž nový vzdělávací program se zaměřením na rozvoj sportu a trenérství. „Přijímat děti do prvních ročníků budeme na základě vysvědčení ze základní školy, otvírat budeme 7 maturitních a 4 učební třídy,“ vysvětlila zástupkyně ředitele pro praktické vyučování SŠOS Jihlava Helena Siwková. Na doporučení kraje Vysočina, tedy zřizovatele škol, budou žáci 9. tříd dělat přijímací zkoušky na šestnáct škol. Většinou se jedná o gymnázia.

Reportáž Blanky Poulové, Marka Štětiny, Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

Méně studentů

Karlovarský kraj doporučuje školám letos do některých oborů studenty vůbec nepřijímat, týká se to především gymnázií a ekonomických lyceí. Na střední školy se zde hlásí každý rok až o 300 studentů méně, kraj však zatím školy rušit nechce. Kraj proto doporučil všem ředitelům, aby některé obory omezili. „Týká se to oborů, které chceme tady v kraji zachovat, případně potlačit,“ uvedl radní pro školství Karlovarského kraje Vratislav Emler (nez.). Chebské gymnázium tak letos otevře místo dvou jednu třídu. Některé obchodní akademie uzavřou pro první ročníky, lyceum a průmyslová škola v Lokti přijme poloviční počet studentů. Ne všichni však přání kraje respektují, integrovaná škola v Sokolově si jeden ze dvou oborů navržených ke zrušení nechá. „Stavebnictví je pro nás jeden z klíčových oborů. Máme k němu veškerou infrastrukturu i kvalitní pedagogický sbor,“ zdůraznil ISŠ technická a ekonomická Sokolov Pavel Janus.

Školy, které doporučení kraje nebudou respektovat, se však žádných sankcí obávat nemusejí. „Bojím se jedné věci. Ředitelé budou mít problémy, pokud ty obory nenaplní,“ poukázal radní Emler. Kvůli malému počtu studentů letos nebudou střední školy v kraji pořádat přijímací zkoušky, výjimkou jsou pouze víceletá gymnázia.

A jak je to s přijímačkami na střední školy v jiných regionech?

Téměř by se dalo říct: co kraj, to jiný systém. Kraj Vysočina doporučil všem školám, aby dělaly přijímací zkoušky právě kvůli selekci dětí. Doporučení si však vzali k srdci jen někde, většinou se jedná o školy, kam se hlásí víc dětí, než škola může přijmout. Svůj model mají také například ve Zlíně.

Mít na základní škole samé jedničky a být úspěšný na školních olympiádách – to ještě loni na Zlínsku stačilo k automatickému přijetí na střední školu. Letos už přijímací zkoušky dělají bez výjimky všichni. Během jediného dopoledne je třeba vypracovat test z matematiky, češtiny a obecných předpokladů. Kdo jednorázovou zkoušku nezvládne, přijde o naděje. „Největší váhu mají sciotesty, tak asi 70 procent. Dále pak 20 procent obnášejí soutěže, olympiády a jazykové certifikáty, následně pouze 10 procent prospěch ze základní školy,“ potvrdil ředitel Gymnázia Lesní čtvrť Zlín Jan Chudárek.

Jako všude jinde i na Zlínsku budou děti odesílat maximálně tři přihlášky, budou však více taktizovat. Pokud se premianti dostanou ze tří pokusů na tři různé školy, znásobí napětí u horších žáků. „Mnoho uchazečů bude muset čekat na odvolání v rámci prvního kola na výsledky, případně bude muset absolvovat přijímací zkoušky ve druhém kole,“ poznamenal Jan Chudárek. Většina soukromých středních škol přijímací zkoušky naopak vypisovat nebude, žáky mohou dále přijímat výhradně podle svých kritérií.

Podle ředitelů středních škol jsou ale tři přihlášky na jednoho žáka moc. Je kolem toho velké papírování, velká agenda a problémy do poslední chvíle. Systém by ředitelé škol rádi změnili, mluvčí Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR Tomáš Bouška ale namítl: „V současné době neplánujeme žádné změny v počtu podaných přihlášek pro příští rok. Ani nepředpokládáme, že dojde ke změnám v povinných přijímacích zkouškách. To spadá do kompetence zřizovatelů a ministerstvo takovou věc plošně nařídit nemůže. Ani na gymnázia ministerstvo nechystá zavést povinné přijímací zkoušky, to ovšem také určují zřizovatelé. Plošně takový příkaz tedy ze strany ministerstva v příštím roce určitě nepřijde.“

Přihlášky musí rodiče nebo žáci devátých tříd přinést osobně nebo poslat na střední školy nejpozději do 15. března. Přijímací řízení tam, kde se bude vykonávat, budou pak naplánována na druhou polovinu dubna.