Z Ostravy mohou menší firmy exportovat do celého světa

Ostrava - Malým a středním podnikatelům v Moravskoslezském kraji nastávají lepší časy. V Ostravě totiž začalo působit centrum mezinárodního obchodu. V České republice zcela ojedinělý projekt má pomoci malým a středním firmám, které chtějí exportovat. Prorazit na zahraniční trhy je pro ně často velkým problémem. Centrum mezinárodního obchodu chce prohloubit stávající spolupráci zejména s příhraničními státy. Do budoucna ale vidí velký potenciál také v Rusku, Číně nebo Turecku.

Informace týkající se zahraničních trhů, kontakty na důležité podnikatelské a státní subjekty, podporu s expanzí za hranice, to vše nabídne nové centrum mezinárodního obchodu. „Malých a středních podniků je řádově 90 až 99 procent a jejich úloha v exportu je, řekl bych, ne rozhodující, ale podstatná,“ myslí si ředitel firmy vyrábějící důlní zařízení a stroje Jaroslav Pařenica.

Zatímco velké podniky mají pro zahraniční obchod svá vlastní zázemí, pro malé a střední podnikatele je expanze na zahraniční trhy velmi nákladná. „U velkých firem je dostatečný potenciál, vybavení technické, jazykové a tak dále, kdežto malé firmy mají opravdu velké problémy s tím, aby se uplatnili na těchto trzích,“ uvedl Petr Czekaj ze Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje.

„Malé a střední firmy samy o sobě nemají šanci dostat se na cizí trh tak, že by byla záruka, že dostanou zpátky peníze – nebo že se jim vrátí to, co do exportu vloží,“ řekl Jaroslav Pařenica. A nejen tento problém chce centrum mezinárodního obchodu s podnikateli řešit. „Při realizaci celého projektu předpokládáme nejenom spolupráci s vysokými školami, ale také s Moravskoslezským krajem a dalšími institucemi tak, aby došlo ke koncentraci těchto prostředků,“ prohlásil předseda Krajské hospodářské komory Pavel Bartoš.

Své fungování zakládá Centrum mezinárodního obchodu na zkušenostech průmyslové komory v Sheffieldu ve Velké Británii, kde již podobný projekt funguje. „Skutečně nejde o to té firmě zprostředkovat konkrétní obchod, ale dát jí balíček podpůrných informací, sdělení, kontaktů, které by ten průnik na zahraniční trh mohly usnadnit,“ dodala Magda Habrmanová z Krajské hospodářské komory Moravskoslezského kraje.

  • Menší výrobní firma autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1493/149266.jpg
  • Menší výrobní firma autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1493/149267.jpg
  • Menší výrobní firma autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1493/149269.jpg