Olešnice vyhrála spor o pohyblivý betlém

Olešnice (Orlické hory) – Atrakce, která do Olešnice měsíčně přiláká stovku turistů, patří s konečnou platností Královéhradeckému kraji a muzeu v Rychnově nad Kněžnou. Vrácení pohyblivého Utzova betlému se soudně domáhal jeden z příbuzných autora – Miloš Vlček. V dlouholetém sporu musel nakonec rozhodnout až Nejvyšší soud. Vlček sice spor prohrál, Olešnice si ho ale nechala jako správce památky. Lidé se na betlém mohou přijet podívat každý víkend.

Památka je v evidenci rychnovského muzea, které ji bezplatně pronajímá obci Olešnice. Miloš Vlček, jehož matka byla sestrou manželky řezbáře Josefa Utze, se ale domnívá, že minulý režim vyřezávaný betlém ukradl a obec ho má v pronájmu neprávem. „Jako malé dítě jsem si s betlémem hrál, takže já to pořád považuji za svůj majetek,“ řekl už dříve ČT.

Muzeum ale památku považuje také za svou. Spor tak nakonec musel řešit soud. Vše začalo u okresního v Rychnově na Kněžnou a skončil až u Nejvyššího soudu v Brně. Obyvatelé Olešnice i vedení muzea jsou z verdiktu nadšení. „Výsledek soudu mě velice potěšil, protože se na výrobě betlému podílel i můj příbuzný,“ řekl ČT obyvatel Olešnice Adolf Soumar.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Jaké další kroky nyní Vlček chystá, muzeum neví. Starostka Olešnice Eva Skalická (nestr.) ale věří, že rozhodnutím Nejvyššího soudu je celý spor u konce: „Je zárukou, že betlém bude v těchto prostorách a bude sloužit turistům.“

  • Betlém autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1494/149307.jpg
  • Miloš Vlček autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1494/149315.jpg