Mateřské školy mají plno

Praha/Stráž nad Nisou – Počet narozených dětí v Praze neklesá, jak očekávali experti a umístit dítě do školky je stále problém. Ve Slivenci je to jeden z nepalčivějších, museli tam odmítnout devadesát sedm procent žádostí. Městská část se sice rozrůstá, školka má ale kapacitu stále jen pro dvacet dětí. Radnice shání peníze na novou budovu. Rodiče musejí zatím využívat soukromé školky v okolí, to se jim však prodraží.

Situace v pražském Slivenci je vyhrocená, dětí přibývá, míst ve školce, která již 17 let funguje jako provizorium, však ne. Zápis dopadl katastrofálně. „Odmítli nás, bylo 30 přihlášek, vzali jedno dítě. Je to docela problém,“ postěžovala si Dora Poláková ze Slivence. Lenka Petáková doplnila: „V Radotíně nás nevzali, všude mají plno. V Lochkově není místo, a Řeporyje jsou dost z ruky.“ Míst ve školce by Slivenec potřeboval nejméně 100. I kdyby však radnice stávající školku přestavěla a vypověděla nájem obchodu v objektu, počet míst by se kvůli hygienickým normám stejně nezvýšil. Jediné řešení je postavit školku novou, radnice už projekt na stavbu nízkoenergetické budovy má, chybějí však peníze. „Školka by celkem měla stát asi 54 milionů korun, o dotaci 29 milionů jsme požádali magistrát hlavního města,“ uvedla starostka Slivence Jana Plamínková (nez.).

Příští týden by magistrátní radní a později i zastupitelé měli rozhodovat o přerozdělení stomilionové rezervy pro školky v městských částech. „U všech městských částí je problém, už teď máme žádosti na zvýšení počtu kapacity v mateřských školách o 1 739 míst,“ vysvětlila radní pro školství Magistrátu hl. m. Prahy Marie Kousalíková (ODS) a další pražský zastupitel Karel Jech (SZ) ujistil: „Využijeme všechny možnosti včetně lobbingu ve finančním odboru a ve výboru školství, aby Slivenec na dotaci, která už tam dávno měla být, dosáhl.“ Pokud by Slivenec peníze získal, nová školka nezačne fungovat dřív než přespříští školní rok. Do té doby rodiče budou muset využívat soukromé školky v okolí, kde se školné pohybuje kolem deseti tisíc za měsíc.

Reportáž Luďka Jíry a Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Praha ale není jediným městem, které v minulosti zasáhl takzvaný baby boom. Například na Liberecku počet míst v mateřských školách taky nestačí, především v menších obcích. Rodiny dětí tak často nemají jinou možnost, než najít školku ve větším městě. Příliš volné kapacity školky na území Liberce opravdu nemají a rodiče některých dětí musejí odmítat. Radnice to řeší například tím, že dotuje provoz některých soukromých školek tak, aby si je rodiče mohli dovolit a museli tak platit maximálně 2 000 korun měsíčně. Samo město má ve svých školkách míst 2 700. Už teď ale ví, že za dva roky bude chybět 250 míst. V menších obcích je však situace daleko horší. Pokud tam vůbec nějakou školku mají, její kapacita výrazně nestačí už dnes.

Už dvakrát se k původní budově školky ve Stráži nad Nisou přistavovalo nové křídlo, přesto kapacita školky nestačí. Jen za poslední dva roky tu totiž vyrostlo 80 nových domů a do nich se nastěhovaly převážně mladé rodiny s dětmi. „Museli jsme přístavbu udělat právě proto, že se tady postavilo skoro celé sídliště nových domků.  Pro ten počet dětí je naše kapacita stejně malá,“ zdůraznila zástupkyně ředitelky MŠ Mateřídouška ve Stráži nad Nisou Jaroslava Volánková a starosta obce Karel Jäschke (ODS) dodal: „V loňském roce se neumístilo asi 20 dětí. Počítáme, že v letošním roce to bude možná i o 10 víc.“

Děti, které se do školky ve Stráži nevejdou, skončí v některé z mateřinek v blízkém Liberci. Stejně jako předškoláci z obcí, které nemají školku vůbec, mimolibereckých dětí tu evidují téměř stovku. I dětí přímo ve městě ale přibývá, radnice pro ně postaví dvě nové školky. Výstavbu té v Ruprechticích zaplatí soukromý investor, který pak bude mateřinku 20 let provozovat. Objekt přijde na 40 milionů Kč. „Nelze říct, že ušetříme peníze, v každém případě je však rozložíme v čase. Analýza říká, že je to pro nás výhodnější, než kdybychom projekt financovali z úvěrů,“ podotkl náměstek primátora Liberce Ondřej Červinka (ODS). Další školku chce město postavit v Hanychově. Jde o oblasti, kde je přetlak dětí na místa v mateřinkách největší.

Podle výhledu do budoucna však počet předškoláků dlouho stoupat nebude. Podle demografického vývoje se totiž bude počet dětí pěti a šestiletých výrazně zvyšovat do roku 2012. Od roku 2013 se naopak bude mírně snižovat.

Počet narozených dětí neklesá, jak očekávali experti a umístit dítě do školky je stále problém.
Zdroj: ČT24