Opozice ve městech a krajích varuje před utrácením z fondů

Karlovy Vary - Opoziční zastupitelé ve městech a krajích varují před utrácením z takzvaných fondů. Většinou se v rozpočtu úřadů jedná o milionové položky, o jejichž použítí ale většinou rozhodují jednotlivci, a to právě primátoři nebo hejtmani. V Karlových Varech se jedná o částku 8 milionů korun. Kancelář primátora s odborem kultury z toho mohou utratit 1,5 milionu za občerstvení. „Jsou to čistě projedené peníze. To není investice, to je utrácení peněz,“ zlobí se Petr Kulhánek, opoziční zastupitel za Karlovarskou občanskou alternativu.

„Fond slouží pro pohoštění v rámci významných akcí města nebo při významných návštěvách, například diplomatických. Oproti loňskému roku je o třetinu nižší. Můžeme říci, že to byla jedna z prvních položek, na kterých jsme se rozhodli šetřit,“ reaguje mluvčí magistrátu Jan Kopál. Vládnoucí politici užívání fondů obhajují tím, že chtějí operativně rozhodovat a nečekat, než jim příslušnou částku zastupitelstvo schválí.

Podobně jako obtížně kontrolovatelné fondy opozice kritizuje také služební cesty představitelů města do zahraničí. Při posledním jednání karlovarského zastupitelstva vedení města o služebních cestách mělo referovat.

Zneužívají se fondy a služební cesty? (zdroj: ČT24)

Představitelé Karlových Varů přitom často létají na návštěvy partnerských měst či veletrhů. Z Itálie se vrátila náměstkyně primátora za ODS Dagmar Laubová. „Infocentrum spadá do mé sféry. Já jsem v životě na veletrhu nebyla, takže je logické, že jsem se tam jednou chtěla podívat, protože jsem chtěla vidět, jak to chodí, jaký je zájem,“ vysvětluje Laubová.

Cestu do Dubaje plánuje radní za ODS Václav Tomášek. „Předpokládáme, že lidé, kteří jezdí do Dubaje, budou vědět o Karlových Varech a přijedou i do Karlových Varů,“ zamýšlí se Tomášek.

„Do zahraničí vyjíždí lidé, kteří neumí jeden jediný cizí jazyk“

Opozice s tím ale nemůže souhlasit. „Pokud vyjíždí do zahraničí lidé, kteří jedou reprezentovat město a neumí jeden jediný cizí jazyk, pak to samozřejmě nechápu,“ komentuje to bývalá členka ODS a nyní nezávislá opoziční zastupitelka Monika Makkiehová.

Primátor za ODS Werner Hauptmann se brání: „Karlovy Vary jsou město cestovního ruchu, město lázeňství. Karlovy Vary mají sedm partnerských měst a účastní se za rok 20 významných veletrhů cestovního ruchu a lázeňství.“ Podle primátora mohou zastupitelé přijít na jednání rady, kde se dozví, co radní na služební cestě dělali. Opozice ale trvá na tom, aby takové zprávy zastupitelé dostávali automaticky.

Fond v Libereckém kraji platí hejtmanovy dukáty

Svůj problematický fond má také hejtman Libereckého kraje. Přestože je teprve březen, už nyní objem fondu navyšuje. Důvodem jsou tzv. hejtmanské dukáty, kterými hejtman za ČSSD Stanislav Eichler obdarovává vzácné návštěvy. Teď ale pamětní medaile docházejí. Fond ve výši 1,5 milionu korun údajně na dukáty nestačí, proto hejtman prosadil jeho navýšení o 120 tisíc Kč. I v tomto případě opozice rozhodnutí kritizuje.

„Hejtman disponuje osobně poměrně velkými finančními prostředky a nám přijde, že 120 tisíc korun a žádost na změnu rozpočtu si mohl odpustit,“ říká Martin Půta, opoziční zastupitel za Starosty pro Liberecký kraj.

V rozpočtu kraje je přitom dalších 11 milionů určených na propagaci kraje. Přesto musel být kvůli dukátům navýšen hejtmanův fond. „Najde se 120 tisíc na podporu dukátů pana hejtmana, ale na podporu rozvoje cyklostezek peníze nejsou,“ říká Marek Pieter ze Starostů pro Liberecký kraj.

„Zpochybňovat předávání hejtmanských dukátů je nemorální“

„Prostě ty dukáty nejsou zahrnuté v částce 1,5 milionu korun. Nejsou určeny jen pro tento rok, ale jsou určeny na další tři roky,“ vysvětluje hejtman Eichler. „Zpochybňovat předávání hejtmanských dukátů ze strany Starostů pro Liberecký kraj je nemorální,“ myslí si hejtman. Kraj ovšem musí letos výrazně šetřit. Opoziční zastupitelé radním vzkazují, že úsporná opatření si představují jinak.