Královéhradeckému kraji ubývají studenti

Úpice (Trutnovsko) – Ve třídách bude poloprázdno. Tak to podle Královéhradeckého kraje bude v brzké době vypadat na středních zdejších školách. Takový stav má podle odborníků z Ústavu pro informace pro vzdělávání ještě několik let. První ročníky druhého stupně v kraji momentálně nabízejí dvanáct tisíc míst, základní školy ovšem letos neopustí ani pět tisíc dětí. Krajští úředníci tvrdí, že bez slučování škol to v budoucnosti nepůjde. Některým starostům se to však nelíbí, mají jiné plány a chtějí si školy uchránit.

Krajský úřad se rozhodl, že kvůli úbytku dětí sloučí gymnázium v Úpici na Trutnovsku a střední odbornou školu s podobnými zařízeními v regionu. Město se však postavilo proti. „Vedlo by to samozřejmě k postupnému zániku školy tady v Úpici,“ prohlásila starostka Úpice Iljana Beránková (nestr.).

Podle starostky je škola pro Úpici natolik důležitá, že se o ni město raději postará samo, radnice požádala kraj o bezúplatný převod školy na město. „Krajští radní se rozhodli tomuto požadavku vyhovět, musí to však ještě schválit krajské zastupitelstvo,“ uvedl mluvčí KÚ Královéhradeckého kraje Jiří Hošna a starostka Beránková dodala: „Víme, že to bude zátěž pro rozpočet. Na druhou stranu to do města přináší život.“ Ředitelka Gymnázia a Střední odborné školy Úpice Irena Dobiášová podotkla: „Budoucnost školy vidím především ve změně zřizovatele a také ve spolupráci se Slezskou universitou, která u nás otevírá bakalářské studium v oboru Veřejná správa a regionální politika.“

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Podle výzkumu Ústavu pro informace ve vzdělávání bude počet středoškoláků v Královéhradeckém kraji klesat až do roku 2015. Jejich počet v prvních ročnících překročí pět tisíc nejdříve za osm let. „V současné době je jasné, že bez dalšího slučování škol v kraji to zřejmě nepůjde. Zatím však není jasné, kterých zařízení by se to mohlo týkat,“ konstatuje Jiří Hošna.

Úpice zůstává výjimkou, jiné město zatím o převedení školy nepožádalo

Zřejmě nejdražší sídlo úředníků v zemi – to je bývalý pivovar v Hradci Králové přestavěný na úřad kraje - a už je téměř hotový.
Zdroj: ČT24