Karlovarský filmový festival ani letos nevyužije multifunkční arénu

Karlovy Vary – Karlovarská multifunkční aréna se měla stát dalším promítacím sálem prestižního filmového festivalu a navýšit jeho kapacitu přibližně o 800 míst. Město ale odmítlo sál vybavit promítací technikou. Opoziční zastupitelé postup radnice kritizují. Prezident festivalu Jiří Bartoška přitom už dlouho volá po větším počtu promítacích sálů.

Když si Jiří Bartoška v prosinci 2008, tedy půl roku před dostavbou, multifunkční halu prohlížel, těšil se, že bude splňovat parametry festivalového kina. V hale se ale nepromítalo loni a nebude ani letos, jak potvrdila mluvčí MFF Karlovy Vary Uljana Donátová.

Podle organizátorů festivalu totiž město nesplnilo to, co slíbilo. V hale chybí elevace, tedy šikmé umístění sedaček na ploše, kvalitní zatemnění a hlavně promítací technika. Náměstek karlovarského primátora Petr Keřka (ODS) říká, že nikdy nebylo cílem pořizovat do arény drahou techniku, která by sloužila jen 10 dní v roce.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Vybavit arénu takovou technikou by stálo zhruba 15 milionů korun, jak informoval její ředitel Zdeněk Sysel. Vedení města si přitom v aréně, která stála už více než miliardu, prosadilo další úpravy tak, aby se hala mohla kdykoliv přeměnit na velkokapacitní kino. Za 100 milionů korun pořídili ozvučení, vzduchotechniku, promítací kabinu a plátno.

„Je to jednoznačně nejdražší kino v republice. Pokud Vary jasně slíbily filmovému festivalu, že sál bude splňovat příslušné parametry, tak měly slib splnit. Je to další ostuda pro město,“ nechal se slyšet opoziční zastupitel Petr Kulhánek (KOA). Radnice chce o letošním programu s pořadateli festivalu ještě vyjednávat. Nevylučuje, že v hale bude promítat vlastní filmy mimo festivalovou projekci.