Brodec na Lounsku se topí v dluzích

Brodec – Obec se 74 stálými obyvateli je bez peněz. Brodec, který má roční rozpočet 600 tisíc korun, se na konci loňského roku pustil do stavby vodovodu. Místní totiž byli odkázáni pouze na málo vydatné společné studny. Běžnou praxí tak bylo např. praní na pořadník, koupání v jedné vodě či splachování na povel. Zástupci obce věřili, že slíbených 90 procent nákladů na stavbu vodovodu zaplatí stát. Ten ale zatím poslal jen polovinu částky.

Od loňského října mají lidé v Brodci konečně vlastní vodovod. Na svoji touhu po pitné vodě ale doplatili. Obec dluží za polovinu hotového vodovodu a stojí ji to 50 tisíc korun měsíčně. Starosta Brodce Pavel Beneš říká, že nyní tak nejsou peníze ani na elektrickou energii či likvidaci komunálního odpadu.

Podle starosty měl zbytek peněz přijít do konce loňského roku. Za to, že nedorazil, mohou podle něj liknaví státní úředníci. Petr Ženkl ze Státního intervenčního zemědělského fondu však namítá, že fond v žádném případě žádné lhůty nepřekročil. V tuto chvíli je již vše připraveno k proplacení.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

I když peníze od státu přijdou, bude Brodci dál scházet ještě 300 tisíc korun na doplacení svého povinného 10procentního podílu na vodovod. „Neuspěli jsme ani na ministerstvu financí, ani na kraji, kde jsme žádali dotaci,“ prohlásil Pavel Beneš. Zdeněk Rytíř z Krajského úřadu Ústí nad Labem potvrdil, že žádost o dotaci nebyla schválena.

Jediným majetkem, který obec může prodat, je bývalá hasičská zbrojnice. Potřebné peníze by mohla vynést, nikdo ji ale koupit nechce.