V Králíkách otevřou vojenské muzeum

Králíky (Orlickoústecko) - Město Králíky v létě otevře nejmodernější vojenské muzeum u nás, které vznikne z bývalého kravína a bude stát 77 milionů korun. Do regionu by mělo přilákat více turistů. Na Kralicku je plno pevností vybudovaných v letech 1935 až 1938. Vojenská historie tak má v tomto regionu hlubokou tradici. I to je důvod, proč vznikne muzeum věnované převážně druhé světové válce právě v těchto místech.

„Šlo o jeden z nejsilněji opevněných prostorů předválečného Československa. Je tady největší hustota těžkého opevnění vůbec na území České republiky,“ řekl vojenský historik Martin Ráboň.

71 milionů korun zaplatí Evropská unie, zbytek, tedy asi 6 milionů, město. Na Kralicku je to největší investice od roku 1989. Nové vojenské muzeum by mělo ročně přilákat až 20 tisíc turistů.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

„Myšlenka na přestavbu vojenského muzea je stará zhruba deset let,“ uvedla starostka města Jana Ponocná.

V areálu bývalého kravína vzniknou správní a výstavní budovy, plocha s polygonem pro vojenskou techniku, tribuna a replika prvorepublikové vojenské chaty pro 120 mužů. Expozice bude rozmístěna na ploše 3 tisíce metrů. Nové vojenské muzeum by mělo své první návštěvníky přivítat už v červenci.