Jihočeské domovy důchodců budou lépe zabezpečeny

Budějovicko – Některé jihočeské radnice se snaží zabezpečit pečovatelské domy i domovy důchodců lepším způsobem. Reagují tak na vltavotýnský případ, kdy se do domu dostal muž, rozlil po pokojích benzin a založil požár. V ohni uhořela jedna ze seniorek. Kriminalisté ale nikoho stíhat nebudou, případ právě uzavřeli. Podezřelý muž v nemocnici na následky popálenin zemřel.

Požár založil podle policistů 47letý muž, který pronikl do jednoho z bytů. Tři měsíce trvaly opravy. Evakuovaní senioři bydleli v hotelu a u příbuzných, do domu se vraceli postupně. Dva byty jsou stále prázdné. Starosta Týnu nad Vltavou Karel Hájek (US-DEU) informoval, že někteří důchodci přešli do jiných domovů pro seniory.

Podobný případ se podle radnice už nesmí opakovat. Přijímá proto zvláštní opatření. Radnice ke vchodům nainstaluje kamery, uvnitř domu bude fungovat domovník. Týnský starosta Karel Hájek upřesnil, že ten bude z řad nájemníků.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Je to impuls i pro některá další města, snaží se teď domy lépe zabezpečit. V krajských domovech důchodců jsou většinou recepce, v některých místech je ale teprve zřizují. „Je to otázka peněz a pracovního místa,“ sdělila náměstkyně jihočeského hejtmana Ivana Stráská (ČSSD).

Hasiči takový postup vítají. V případě požáru bývá evakuace podobných domů velmi obtížná.