V Krušných horách vzniknou dotovaná pracovní místa

Mostecko – Mostecký úřad práce zjistil, že pětina nezaměstnaných v regionu žije v Krušných horách. Pro zdejší nezaměstnané jsou často jedinou příležitostí veřejné práce. Spustil proto nový program, který má tamním lidem bez místa pomoct. Každou nově vytvořenou pracovní příležitost bude po celý rok dotovat.

Místostarosta obce Hora sv. Kateřiny Petr Pakosta informoval, že tento stav trvá již 15 let a poukazoval na něj již několikrát. Svůj podíl na nezaměstnanosti má i špatné spojení horských obcí s městy v údolí autobusy. Mostecký úřad práce proto chce, aby nová pracovní místa vznikala přímo na horách. Ředitel úřadu Oldřich Malý upřesnil, že by mělo jít například o péči o starší lidi, turistiku a podporu drobných živnostníků a řemesel.

Mostecký úřad chce každé nové místo celý rok po jeho vzniku dotovat téměř 15 tisíci korunami měsíčně. Na Hoře sv. Kateřiny, v jedné z významných horských obcí, se ale na nový projekt dívají spíš skepticky. Starostka Eva Horáková je toho názoru, že v regionu není tolik podnikatelů, kteří by vytvářeli podmínky pro nezaměstnané. Připouští však, že by se místo podnikatelů mohl do projektu zapojit i samotný obecní úřad.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Plánovaný měsíční příspěvek na jedno nové místo je ale podle starostky Horákové málo. Autoři projektu ovšem tvrdí, že jde jen o průměr. V oprávněných případech se může měsíční podpora na nové místo vyšplhat až na 24 tisíc korun.