Městský tajemník v roli vandala?

České Budějovice - Budou mít České Budějovice ostudu nebo jde o blamáž poškozující nevinného člověka? Město odpověď zřejmě zná, ale ani po týdnu se k problému nedokázalo vyjádřit. Jde o tajemníka magistrátu, kterého jeden z místních podnikatelů označil za vandala, který ničí auta. Jasno může do případu vnést záznam kamerového systému. Vedení Budějovic ho ale stále ještě nezveřejnilo.

V kriminálkách to trvá asi minutu. A reálně jen o něco déle. Vedení Českých Budějovic ale nestačil k posouzení několika záběrů z městského kamerového systému celý týden. „Primátor města ještě žádné definitivní rozhodnutí neučinil,“ přiznává mluvčí budějovického magistrátu Jitka Welzlová. 

Podnikatel si je naprosto jistý tím, že v noci ze třetího na čtvrtého března ničil auta jeho soused, kterým je tajemník magistrátu města České Budějovice. „Seděl jsem čtyři metry od něj, když nám ukroutil stěrače,“ tvrdí poškozený Ladislav Vrábel.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Město ale zatím nepodniklo nic. Jméno pachatele přitom velmi pravděpodobně obsahovalo už oznámení o přestupku, které policie předala magistrátu. A představitelé úřadu mají k dispozici i záznam z kamer. „Záznam z městského kamerového systému byl postoupen magistrátu města,“ potvrzuje mluvčí městské policie České Budějovice Kateřina Schusterová.    

Případ teď nabírá na obrátkách. Zveřejnění záběrů z městského kamerového systému požaduje i magistrátní opozice. „Tento záznam by měl být předán médiím, aby se ukázalo, že je pan tajemník nevinný,“ říká opoziční zastupitel Miroslav Joch.   

Na rozdíl od opozičních zastupitelů sám tajemník Zdeněk Řeřábek odmítl odpovědět na otázku, zda by i on souhlasil se zveřejněním záznamů. Dnes pouze zopakoval, že nařčení odmítá, u aut podle svých slov jen kontroloval parkovací karty. „Šel jsem okolo, protože tam bydlím,“ hájí se dost nepřesvědčivě Zdeněk Řeřábek.   

Jak se bude případ dál vyvíjet, zatím není úplně jasné. Policie původně lámání stěračů označila za přestupek a předala městu. Teď se ale ukázalo, že škoda přesáhla pět tisíc korun.