Z polské strany by měl přicházet čistší vzduch

Frýdlantsko – S příslibem čistšího ovzduší se vrátili starostové z Frýdlantska po prohlídce polské elektrárny Turów. Těsně za česko-polskou hranicí hodlají Poláci postavit nový blok o výkonu čtvrtiny Temelína. Čeští starostové měli s elektrárnou dlouhodobě špatné zkušenosti. Polské úřady teď ale tvrdí, že jejich připomínky zváží.

Nový blok nahradí tři starší bloky, nejde tedy o rozšíření. Spolu s dalšími úpravami elektrárna slibuje, že oxidy síry klesnou na pětinu, oxidy dusíku o třetinu a ubude i prachu. Starostové doufají, že to tak bude. Starostka Višňové Marie Matušková (SNK ED) říká, že nový blok č. 11 o výkonu 460 MW bude vybaven nejmodernější technikou.

Strašákem i nadále zůstává plánované rozšíření hnědouhelného dolu v sousedství elektrárny. Starosta Heřmanic Vladimír Stříbrný se obává toho, že obec přijde o spodní vody. Marie Matušková informovala, že elektrárna nebude končit v roce 2030, jak se původně plánovalo, ale až o 15 let později. „Počítáme se zvýšením účinnosti našich energetických bloků, a díky tomu vydrží uhlí déle,“ nechal se slyšet generální ředitel Elektrárny Turów Roman Walkowiak.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Právě emise polských elektráren a následné kyselé deště zničily v 80. letech lesy Jizerských hor. Do obcí v pohraničí občas teče bahno z výsypek okolo Turówa. Elektrárna plánuje v následujících letech investice za 20 miliard korun. Kdyby o nich podle starostů informovala včas, neobjevilo by se tolik dohadů a obav. Elektrárna Turów pokrývá osm procent spotřeby elektřiny v Polsku a zaměstnává sedm a půl tisíce lidí.