Nejstarší liberecký zvon se vrátil na průčelí radnice

Liberec - Zvon z roku 1692 se dnes vrátil na novorenesanční libereckou radnici. S umístěním pomáhala hasičská technika. Nejstarší zvon ve městě sloužil dříve k ohlašování požárů a říká se mu ohňový. Magistrát nechal udělat jeho repliku, která bude umístěna ve vestibulu radnice.

Zvon visel nejdříve na staré renesanční radnici, na novou neorenesanční radnici se přestěhoval v druhé polovině 19. století. Zvon pochází dílny zvonolijce Martina Zorbeho z německé Žitavy.

Loni na jaře sňali zvon z radnice dělníci a odborníci ho vyčistili a renovovali. Voskovou formu pro výrobu repliky zhotovil výtvarník Jiří Gdovín. Replika se odlévala do keramické skořepiny a stála 90 000 korun. Vznikla ve slévárně v nedalekém Mníšku. „Replika je ze všech stran o devět milimetrů menší než originál. Obyvatelé města na ni při sbírce přispěli 12 000 korunami,“ podotkl vedoucí oddělení správy budov Jaroslav Čech. Ohňový zvon přečkal v Liberci jako jeden z mála zvonů obě světové války. Během nich se zvony tavily a vyráběla se z nich děla nebo kule do zbraní.

Historický zvon vyzvedla plošina profesionálních hasičů z Jablonce nad Nisou. Hasiči pomohli městu bezplatně, práci s plošinou vzali jako výcvik.