Textilka v Jablonci se odvolala proti pokutě, je prý likvidační

Liberec - Kotelna textilní továrny firmy Hybler v Jablonci nad Jizerou v Krkonoších dostala pokutu ve výši jeden a půl milionu korun za znečišťování ovzduší. Kvůli tomu, aby ušetřila, spalovala levný mazut. Firma se proti výši této sankce odvolala, protože prý může způsobit krach celé textilky, tím zvýšit počet nezaměstnaných v regionu.

Mnohonásobně překročené emisní limity jak pro oxidy dusíku a síry, ale i pro tuhé látky, to jsou výsledky neohlášené kontroly inspektorů životního prostředí v kotelně firmy Hybler. Podle všeho tu spalovali levný mazut s vysokým obsahem síry, aby firma ušetřila. „Při kontrole bylo zjištěno překračování emisních limitů pro tuhé znečišťující látky, oxidy síry a dusíku, a to v řádu stovek procent,“ konstatuje Milan Drbohlav z oddělení ochrany ovzduší České inspekce životního prostředí v Liberci.

Škodliviny vypouštěné do vzduchu ohrožovaly nejen obyvatele Jablonce nad Jizerou, ale také přírodu v chráněné oblasti Jizerských hor a v Krkonošském národním parku. Inspektoři proto firmě uložili pokutu jeden a půl milionu korun. Taková částka nás může zruinovat, tvrdí textilka. „Veškerá měření, která provedla autorizovaná firma, byla v pořádku. Celou věc teď řeší náš právní zástupce. Ta pokuta je pro nás likvidační,“ uvádí technický ředitel firmy Hybler Jiří Bažant.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Firma Hybler je největším zaměstnavatelem ve městě. Kotelna navíc vytápí i několik domů a mateřskou školu. Případný krach továrny by zasáhl celé město. „Tato firma zaměstnává dost obyvatel. Je sice potřeba ten stav ve vypouštění škodlivin napravit, ale aby to nebylo likvidační pro firmu,“ říká starosta obce Václav Nosek.  

Firma se proti pokutě odvolala. Ministerstvo životního prostředí vrátilo případ zpět inspekci, aby výši sankce ještě jednou zvážila. Inspektoři životního prostředí si ale stojí za svým a pokutu považují za přiměřenou. Textilka podle nich spalováním levného mazutu ušetřila kolem čtyř milionů korun.