Ruský investor pobouřil obyvatele Tuhnic

Karlovy Vary – Karlovarský stavební evergreen má již zaběhanou podobu: naplánuje se stavba, lidé se bouří a znovu jde o ruského investora. A teď konkrétně. V karlovarské části Tuhnice, v těsné blízkosti vilové čtvrti, mají stát čtyřpatrové domy. Lidem vadí nejen stín a omezený výhled, ale bojí se narušení životního prostředí. Ruští investoři v nich po předchozích zkušenostech ve městě nevzbuzují důvěru. Nevěří, že budou dodržovat zákony a že je úředníci dokážou uhlídat. Podle stavebního úřadu ale výstavbu povoluje územní plán.

Polovinu karlovarských Tuhnic tvoří vily ze třicátých let minulého století. Lidé tu bydlí v těsné blízkosti lesů. Část pozemků ale před rokem koupila firma s ruským kapitálem. Plánuje tu výstavbu dvou čtyřpatrových domů s dvaadvaceti byty a podzemními garážemi. „Jsme přesvědčeni o tom, že budou porušovat české normy, například ohledně stínění,“ tvrdí unisono obyvatelé čtvrti.

Tak velké stavby v lokalitě nevidí moc rádi ani zástupci lázeňských lesů. „My neustále řešíme stížnosti na zastínění, na padající větvě, sesuvy půdy a podobně,“ říká k záměru zástupce ředitele podniku Lázeňské lesy Karlovy Vary Pavel Reiser.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Většina nespokojených se proto zúčastnila veřejného jednání na stavebním úřadě. Kamera České televize na něm ale být nesměla. Zástupce vedoucí stavebního úřadu Karlovy Vary Oldřich Lukeš důsledně vyžadoval, aby kamera veřejnému jednání nebyla přítomná. Výsledek jednání však obyvatel Tuhnic neuspokojil. Firma žádné dodatečné úpravy parametrů stavby nechystá. „Dodatečné snížení stavby by zlikvidovalo její ekonomiku,“ tvrdí zástupce investora Petr Huml.

Stavba nijak nevadí ani Ivaně Doubové, kterou nedávno radní jmenovali vedoucí odboru rozvoje a urbanismu města. Podle ní je vše v souladu s územním plánem. „Pokud je to území zastavitelné a vejde se do limitů, které územní plán stanoví, tak se s tím dá něco dělat jen velice těžko,“ přiznává vedoucí odboru rozvoje a urbanismu Karlovy Vary Ivana Doubová. „Podle územního plánu to je prostor pro čisté bydlení. Nikde ale není řečeno, že tady můžou stát paneláky,“ argumentuje místní obyvatel Karel Budka.

Obyvatelé čtvrti se chtějí proti rozhodnutí úřadu odvolat, investor naopak očekává, že by nejpozději do roka mohl získat stavební povolení.