Starostové zpochybňují systém dotací

České Budějovice - Anulování takzvané páté výzvy, tedy zatím posledního kola rozdělování evropských regionálních dotací v jižních a západních Čechách, by způsobilo škody za stovky milionů korun. Oznámila to jedna z nejvýznamnějších místních dotačních agentur. Právě v páté výzvě ale mělo dojít podle policie k protizákonným manipulacím.

Pátá výzva obsahuje dotace za téměř čtyři miliardy korun. A podle policie v ní došlo k nezákonným manipulacím s projekty. Politici nevylučují, že ji raději vypíší znovu. Jenže s výsledky páté výzvy už úspěšní žadatelé počítali. Platí třeba projektantům nebo bankám. A peníze by nejspíš chtěli zpět. „Já si myslím, že by to mohly být až stovky milionů korun,“ odhaduje jednatel firmy G-Project Jan Šmídmayer.

Právě ve firmě G-Project, jedné z nejúspěšnějších dotačních agentur v jižních Čechách, původně pracoval nyní obviněný šéf hodnotitelů Martin Půlpytel. A jejím jednatelem je bratranec Jiřího Trnky, ředitele úřadu, který má regionální dotace na starosti. Toho policie dokonce vzala do vazby. Společnost ale odmítá jakoukoli souvislost s policejním vyšetřováním. „V této věci nás policie nekontaktovala,“ říká Jan Šmídmayer.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Proti systému rozdělování evropských regionálních dotací už před rokem a půl vystoupila padesátka jihočeských starostů. Současný systém je podle nich extrémně špatný. Chtějí razantní změny. „Ten systém je složitý a značně neprůhledný,“ uvádí starosta Strunkovic nad Blanicí Karel Matějka. „Požadujeme, aby došlo ke zjednodušení zadávacích podmínek,“ dodává starosta Kovářova Pavel Hroch.

Jen třeba základní pravidla ROP Jihozápad mají více než 10 000 stran a k tomu tisíce odkazů. Podle starostů systém nahrává manipulacím. Osud páté výzvy je zatím naprosto nejasný. Ve hře je podle politiků kromě úplného anulování výsledků ještě nahrazení jen části projektů jinými. Práce na řadě staveb už ale měly začít.