Tříděnému odpadu na Jesenicku hrozí kolaps

Jesenicko - Třídění odpadu v jedné z nejčistších lokalit Česka je ohroženo. Obce na Jesenicku totiž nemají peníze na novou separační linku, ta stará už dosluhuje. V Javorníku jednali o osudu recyklace starostové ze všech koutů regionu. K jednoznačnému závěru ale nedošli. Dohodli se ovšem alespoň na několika předběžných variantách, najít konečné řešení by pak chtěli pokud možno ještě letos na jaře. Obce teď mají čas do 31. května, aby všechny varianty probraly na svých zastupitelstvech.

Linka v areálu Technických služeb Jeseník má za sebou už sedmnáct let úspěšného fungování, ve dvousměnném provozu se na ní střídá 35 pracovníků a ročně vytřídí 1 300 tun plastových lahví či papírových výrobků. Teď ale hrozí kolapsem, a to by znamenalo velké výdaje.

„Ten stav je takový, že nevíme, jestli vydrží půl roku nebo rok. Pokud vypadne, museli bychom to vozit někam do vnitrozemí, a to by se prodražilo,“ řekl ředitel Technických služeb Jeseník Jan Rejda. „Nová linka je potřeba, to by se pak zrychlila i práce,“ dodal pracovník na třídící lince Ladislav Pinter.

Přístroje by potřebovaly projít modernizací nebo úplně vyměnit, přistavět by se měla i nová hala. Jesenické obce ale na podobné úpravy nemají peníze. Nepomohou jim ani dotace. „Bohužel v České republice se na separaci pohlíží komerčním způsobem. To znamená, že město Jeseník by muselo dofinancovat více než padesát procent, a to je 40 milionů korun,“ stěžoval si starosta města Jeseník Petr Procházka.

Z jednání proto vyplynulo několik návrhů řešení. První variantou je, že by se na novou techniku složilo přímo 24 obcí Jesenicka. „Druhou variantou by bylo, že investorem by byly technické služby, které by si vzaly úvěr, novou linku postavily a náklady by promítly do zvýšené ceny za separaci odpadu,“ uvedl předseda Sdružení měst a obcí Jesenicka Lubomír Žmolík.

  • Hala se separační linkou autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1511/151071.jpg
  • Separační linka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1511/151072.jpg
  • Svoz odpadu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1511/151073.jpg