Štítarskými vodovody tečou pochybnosti

Třebíčsko – Půlmiliardovou zakázku na stavbu nových vodovodů na Třebíčsku provázejí pochybnosti. Dva členové výběrové komise totiž od majitele vítězné stavební firmy přijali pozvání na fotbalový zápas Chelsea do Londýna. Dnes tvrdí, že si všechno platili sami. Na případ jako první upozornily Hospodářské noviny.

Nová supermoderní úpravna vody ve Štítarech a 30 kilometrů nového vodovodního potrubí byly největší investiční akcí v historii Svazku obcí Vodovody a kanalizace Třebíč. V šestičlenné výběrové komisi, která v dubnu 2007 rozhodovala o dodavateli stavby za bezmála půl miliardy korun, seděli také tajemník svazku Miloš Kokeš a hlavní inženýr Luděk Kotrba. Za 14 dnů poté, co zakázku získala stavební firma Outulný, odletěli oba pánové právě na pozvání firmy na fotbalový zápas londýnské Chelsea.

Luděk Kotrba říká, že pan Outulný výlet pořádal jako soukromá osoba. Oba muži se teď dušují, že si letenky, vstupenky i ubytování v Londýně hradili sami. Předkládají doklady, na kterých je jako příjemce 30 tisíc korun uvedený majitel firmy Svatoslav Outulný. „Z etických důvodů přiznávám jakési pochybení, ale nevím, kde je ta hranice, kdy už nejde o soukromou záležitost,“ nechal se slyšet Miloš Kokeš.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Luděk Kotrba dodal, že zpětně hodnotí situaci tak, že nabídku přijímat neměl. Žádné pochybnosti o průběhu zakázky ale nemá dozorčí rada svazku vodovodů, jak potvrdil člen rady a starosta obce Hrotovice Antonín Mlynář. Výběr dodavatele prý důkladně kontrolovali také úředníci z Prahy a z Bruselu. Majitel stavební firmy Svatoslav Outulný je na dovolené a nezvedá telefon. Jeho zástupce nám pouze vzkázal, že celá kauza je vykonstruovaná a za vším prý zřejmě stojí konkurenční boj.